събота, 25 февруари 2023 г.

Опасно време в неделя! Оранжев код за 7 области, жълт - за останалите

 Опасно силен вятър в цялата страна - NOVA

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за 26 февруари, неделя, жълт и оранжев предупредителни кодове за силен вятър. Кодовете са в сила за всички области на страната. 

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с жълт код за силен вятър са: 

Перник, София, София Област, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Добрич и Варна. 

Областите с оранжев код за силен вятър са: 

Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Хасково и Кърджали.

Ето и останалата прогноза за времето:

През следващото денонощие ще има променлива, по-често значителна облачност. На отделни места, главно в Родопите ще превали слаб дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца. През деня още малко ще се понижи, но вечерта ще започне повишение.

В много райони северно от планините и в Източна България ще духа силен юг-югозападен вятър. Ще бъде топло с преобладаващи минимални температури между 6° и 11°, максималните - предимно между 17° и 22°. През нощта срещу понеделник на много места в Западна България и Родопската област ще има валежи. 

Черно море

Над Черноморието ще има променлива облачност. Ще духа силен южен вятър. Максималните температури ще са 13°-18°. Температурата на морската вода е 6°-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Планините

В планините ще има духа силен и бурен югозападен вятър. Облачността ще бъде променлива и на отделни места ще превали дъжд, над 2200 метра сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 10°, на 2000 метра - около 4°.

Понеделник

В понеделник в западната половина от страната вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне понижение на температурите - максималните ще бъдат 9° и 14°. В Източна България ще продължи да духа силен южен вятър и все още ще е топло за февруари с максимални температури на места до 18°-20°. Облачността ще е предимно значителна и на  места ще има и валежи, предимно от дъжд, в планините над около 1200 метра - от сняг.

Вторник

Във вторник вятърът ще се смени с източен, ще бъде слаб до умерен. На места, повече в Южна България, ще превали дъжд, значителни ще се валежите в югозападните райони и Рило-Родопската област. Температурите и в Източна България ще се понижат. /Източник: НИМХ/БТА    

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu 

“Sportello del Consumatore” di Roma

 За българите в Италия: Как да се ориентирате, за бонуси, данъци и други промени през 2023г. / Anno 2023: Come orientarsi tra novità e cambiamenti dei bonus e del fisco per l'anno nuovo

Новините от днес и със задна дата