четвъртък, 12 януари 2023 г.

US експерти: Путин все още вярва, че руската армия е способна на мащабни офанзиви

  

Русия е далеч от превземането на Бахмут; новото настъпление ще бъде затруднено от недостиг на боеприпаси и дезорганизация, смятат експерти от Американският Институт за изследване на войната (ISW). Специалистите все са на мнение, че руската армия все още не е успяла да превземе град Соледар в Донецка област, въпреки че много руски източници твърдят това (снощи ръководителят на руската ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви отново, че силите му са "освободили" напълно миньорския град).

Освен това ISW твърди, че частичният успех на руските военни в Соледар съвсем не означава, че те ще успеят да пробият украинския фронт и да превземат Бахмут. "Руските спекулации за предстоящото превземане на Бахмут и рухването на украинските отбранителни линии не съответстват на действителното положение в района на Бахмут, където руските сили далеч не са прекъснали украинските сухопътни комуникационни линии", се казва в сводката.

Според ISW "руските настъпателни операции за превземане на Бахмут вероятно са достигнали своя връх поради влошаване на оперативните възможности.

Експертите на ISW анализират подробно и назначаването на началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов за командващ руските войски в Украйна.

Според тях решението е насочено към две от основните цели на Кремъл:

Подобряване на системата за командване за ефективни военни действия през тази година

и да укрепване на позициите на Министерството на отбраната на фона на нарастващото влияние на военни блогъри и силни фигури като Евгений Пригожин.

Според доклада руският президент Владимир Путин вероятно планира нови офанзиви, въпреки че в миналото многократно е демонстрирал неразбиране на истинските възможности на армията си и не се е отказал от максималистичните цели на кампанията в Украйна.

Путин все още вярва, че руската армия е способна на широкомащабни офанзиви, се казва в информацията на ISW, но тези негови оценки вероятно са неверни.

Освен това Герасимов не е възразявал на руския президент за катастрофалния план за инвазия през февруари 2022 г. и едва ли ще започне да го прави сега, твърдят американските експерти.

Те не вярват, че Герасимов може бързо да вдъхне нов живот на руските принципи на водене на война, за да задоволи амбициите на Путин. В обобщението се казва, че генералът "вероятно ще се окаже начело на дезорганизирана командна структура, която изпитва постоянни, последователни и взаимно подсилващи се провали, за които той до голяма степен е отговорен, започвайки с действията си преди нахлуването в Украйна".

ISW смята, че важна пречка за настъпателните операции на Москва в Източна Украйна ще бъде и неспособността на руската промишленост да се справи с недостига на боеприпаси.

С промените в командването на руската армия се занимава и британското разузнаване: това е показателно за неуспехите на Кремъл, смятат там.

Според разузнаването извършените в сряда размествания във висшето военно командване на Русия показват, че в Кремъл са наясно колко зле върви военната кампания за тях.

"Назначаването на началника на Генералния щаб за командващ операциите е показател за нарастващата сериозност на ситуацията, пред която е изправена Русия, и ясното признание, че кампанията не съответства на стратегическите цели на Русия", се казва в новата сводка на разузнавателната агенция.

Според нея вчерашната промяна ще предизвика сериозно недоволство сред ултранационалистите и "войнолюбците", които обвиняват Герасимов за военните провали, докато Сергей Суровикин, отстранен от командването на армията, се е радвал на широката им подкрепа. Назначаването на Суровикин за заместник на Герасимов значително е накърнило авторитета и влиянието му (на Суровикин), заключава британското разузнаване.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата