четвъртък, 12 януари 2023 г.

В кои сектори ще вдигнат заплатите през 2023 г.

 istock 

Частният сектор не е преставал да увеличава възнагражденията - и по последните данни на Евростат, и на националната ни статистика, в България между 14 и 16 на сто са нараснали възнагражденията, което се дължи предимно на частния сектор. Това заяви в интервю пред БТА председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

От 2019 г. досега общият размер на инфлацията е около 26 процента, а възнагражденията за този период са нараснали с над 27 процента, което значи, че инфлацията е компенсирана, коментира Митрев. Той прогнозира, че ако продължи да няма рецесия, в секторите, които имат най-голям принос в износа и най-много добавена стойност, ще бъде и най-голямото увеличение на заплатите.

В секторите, които работят на фиксирани цени, които не могат да бъдат индексирани, увеличението едва ли ще бъде с процента на развиващите се браншове, каза председателят на БСК. Той посочи, че ИТ секторът, електротехниката, машиностроенето и други, чиито продукти са изключително търсени в момента, ще могат да си позволят и по-голямо увеличение на заплатите от средното за страната.

Потребителите в България ще усетят ефективно намалението на цените на стоките и услугите от средата на февруари, още председателят на Българската стопанска камара. В началото на декември работодателите призоваха бизнеса да предприеме мерки за овладяване цените надолу заради компенсациите за небитовите потребители на ток през цялата 2023 г.

Вече има забавяне на ръста на инфлацията, но се очаква тези ефекти да се появят, след като вече са в сила новите компенсации, които са факт от 1 януари тази година, и първото намаление на сметките за ток би трябвало да се очаква от бизнеса в средата на февруари. След това очакваме българският бизнес - небитовите потребители, да отразят тази сигурност, която се дава с решението помощта да продължи през цялата 2023 г., в цените на стоките и услугите, каза Митрев.

През 2023 г. небитовите потребители на електрическа енергия ще получават компенсации в размер на 100 на сто за ползваната от тях електроенергия на цена на сегмента "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" за съответния месец над прага от 200 лв. за мегаватчас (MWh), а не както бе досега - над 250 лв. за MWh.  

По думите на председателя на БСК, не може да се направи прогноза за средното намаление на цените заради това, че при различните стоки и услуги стойността на електрическата енергия има различно отражение. Той напомни, че например за металургията тя е много голяма част от разходите за производство на стоманата.


Във фризьорството обаче тя е незначителна част, допълни той. Най-общо се очаква чувствително намаление на цените да има при производствата, за които електроенергията има най-голям дял в разходите. Всъщност, ако не се появят някакви други обстоятелства, които да не позволят подобно намаление, то би трябвало това да се случи във всички сектори, допълни Митрев. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата