понеделник, 16 януари 2023 г.

Интересът към имотите край морето остава независимо от сезона

 

Не се очакват съществени промени в цените на имотите през настоящата година. Към момента се наблюдава леко затишие на пазара, предвид очакваното повишаване на лихвените проценти по ипотечните кредити. То обаче няма да бъде съществено, прогнозирапредседателят на Регионалната структура на "Национално сдружение Недвижими имоти" (НСНИ) в Бургас Стефка Калчева пред БТА.

"Не можем да кажем, че има някакви огромни промени на пазара. Забавянето на темпото е основно заради очакваните реални действия от страната на банките по отношение на лихвените проценти. Така или иначе през втората половина на януари тази година ще стане ясно коя банка какви финансови корекции ще предприеме. Това в някаква степен влияе на първичния пазар - хората са по-предпазливи и очакват повече яснота", посочи Калчева.

По думите ѝ поведението на банките у нас дава положителни сигнали още от второто полугодие на миналата година, като не бяха предприети кой знае какви корекции на лихвените проценти.

"Дори и да се наложат такива през настоящата година, едва ли ще видим някакъв сериозен скок, тъй като знаете - Българската народна банка вдигна основния лихвен процент, но така или иначе ние стартираме от едва 2,5 на сто", допълни председателят на регионалната структура на НСНИ.

Интересът към имотите край морето остава независимо от сезона

През миналата година не са отчетени съществени спадове в сделките за инвестиционни имоти по Южното Черноморие. Според Стефка Калчева военният конфликт в Украйна така или иначе е оказал въздействие върху пазара, но в дългосрочен план не се очакват съществени последствия за пазара на имоти в региона. "Няма затихващ интерес към Българското Черноморие. Прогнозата ми е, че няма и да видим такъв. Най-предпочитани имоти за второ жилище остават тези до 60 000 евро. Сделките се осъществяват предимно на вторичен пазар. Миналата година беше добра - не като по времето на КОВИД-19", каза още Калчева.

Според нея, ако сме решили да купим жилище с ипотечен кредит в момента, трябва да помислим преди всичко за това доколко гарантирани са доходите ни, а решенията не бива да бъдат емоционални и прибързани. Заедно с това е необходимо да преценим внимателно и възможностите на бюджета, с който разполагаме и разходите, които правим през месеца.

"Винаги съм казвала, че един имот трябва да ни обслужва. Той не бива да се превръща в тежест, надскачайки възможностите, които имаме. Препоръката ми е да се изчака до средата на февруари, семейният бюджет да се организира правилно и да се прецени какви са дългосрочните доходи. Прави впечатление, че към момента клиентите са малко обрани по отношение на включването в нови жилищни сгради. Добре е да не се вземат прибързани решения", допълни Стефка Калчева.

Според нея панелните жилища остават предпочитани от немалък процент купувачи. Причината е в реалната квадратура на този вид имоти, по-малкия брой съседи и спестяването на разходи за покупката на гараж или място за паркиране.

"Планировката около блоковете е така организирана, че на практика паркираме срещу 0 лева. Тези имоти имат всички основания за по-високата цена. Ако се замислим, в 2-стаен панелен имот има три стаи, защото едната се казва кухня. При новото строителство не е така", посочи още Калчева.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата