понеделник, 16 януари 2023 г.

Зеленски на руски към руснаците: Злото винаги помни онези, които се страхуват от него

  

Десетки цивилни все още са в неизвестност ден след като руска ракета удари висока жилищна сграда в централния украински град Днепър, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от ДПА и БТА.

Спасителите продължават да издирват повече от 30 души сред отломките, които са останали от жилищния блок, каза той. "Ние се борим за всеки човек", заяви Зеленски. "И спасителните работи ще продължат, докато има и най-малък шанс да се спаси живот", добави украинският президент.

Той също така благодари на хората в чужбина за изпратените послания за съчувствие и подкрепа.

Броят на загиналите в резултат на удара достигна 29 души, включително едно дете, сочат официалните данни. Други 73 души са в неизвестност.

По време на обръщението си Зеленски се обърна и към руснаците на руски език.

"Искам да кажа на всички онези в Русия - и от Русия - които дори сега не могат да произнесат дори няколко думи на осъждане на този терор...

Вашето малодушно мълчание, вашият опит да "изчакате" случващото се ще завърши само с това, че същите тези терористи един ден ще ви преследват. Злото е много чувствително към малодушието. Злото винаги помни онези, които се страхуват от него или се опитват да се пазарят с него. И когато то ви преследва, няма да има кой да ви защити", каза Зеленски в традиционното си късно видеообръщение.

Украинският президент съобщи още, че е взето решение за разширяване на санкциите срещу руски граждани и други лица, които подпомагат тероризма.

"Почти 200 души са- този списък е внимателно подготвен и зад всяко име стои отговорна мотивация. Тези, които оправдават терора. Тези, които смазват руската пропагандна машина. Тези, които се опитват да продадат Украйна някъде в Москва. Тази общественост ще се сблъска с пълен списък от лични ограничения. Ще направим всичко възможно санкциите да заработят във възможно най-голям мащаб - в Европа, в света. Всички ще бъдат подведени под отговорност за терора: и тези, които убиват, и тези, които помагат да се убива", подчерта украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от БНР.

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата