понеделник, 5 декември 2022 г.

Проф: Николай Габровски е кандидат премиер на ГЕРБ! Успех! - видео

  

                      Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за съставяне на ново правителство на първата политическа сила след изборите - ГЕРБ-СДС. Кандидат-премиерът на партията е проф. Николай Габровски - зам.-директор по медицинската дейност в "Пирогов" и шеф на Клиниката по неврохирургия в лечебното заведение.

Заедно с него при държавния глава отидоха Томислав Дончев и Десислава Атанасова.

"В изпълнение на разпоредбите в Конституцията на Република България и в съответствие с резултатите от предсрочните парламентарни избори за 48-ото Народно събрание ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство", обърна се Радев към Габровски и продължи:

"Очаквам в седемдневен срок да предложите състав на МС, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност".

Държавният глава подчерта още, че като първа политическа сила отговорността на ГЕРБ е най-голяма.

"Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации, да е спомогнало за намиране на удачна формула за съставяне на кабинет, а също и за търсене на достатъчно политическа подкрепа в парламента. Желая ви успех", добави президентът.

От своя страна кандидат-премиерът на ГЕРБ заяви, че за него е дълг и чест да положи всички възможни усилия за съставяне на редовно правителство.

"За съжаление, България в момента е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск. Имаме, за съжаление, една продължаваща втора година политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионализма, за да може България по-лесно да премине през този труден исторически момент, в който се намира", отбеляза проф. Николай Габровски.

Държавният глава проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации. Консултациите започнаха на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, след това Радев се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход".

Надявам се допълнителното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин, заяви Румен Радев пред журналисти в петък.

Новините от днес и със задна дата