понеделник, 5 декември 2022 г.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ/СДС: Променяме тона, разчитаме на отдалечени от партиите експерти, политическото говорене не води до нищо / видео

 

                           Снимка: БТА

Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски обяви начало на "съвсем друг начин" за разговори за съставяне на правителство. В първото си изказване след получаване на мандата от президента Радев днес той зададе посока за кабинет от експерти, които са отдалечени от партийните структури, но не назова имена. 

Страхувам се, че в момента България е на един кръстопът на много кризи - на социална, на икономическа, на енергийна, има много сериозен мигрантски натиск. Една от водещите причини за всичко това е политическата криза. Знаете колко избори имаше. Това нещо трябва да спре по някакъв начин. Надявам се, че изборът за мен, като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото политическото говорене видяхме, че не води до нищо, чисто политическите страсти също", каза проф. Габровски и добави: "Със сигурност ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области".

На въпрос дали се е спрял на конкретни имена, той отговори: "Не, няма избрани още хора".

"Ще търсим диалог с абсолютно всички. Идеята е цялостна промяна на политическия тон. Да се премине от едно кресчендо и от една видима за всички неефективна конфронтация към един диалог, към търсене на общи допирни точки и търсене на някакъв начин България да преодолее по възможно по-лек начин този тежък период. Вратите ще бъдат отворени към всички, с всички ще говорим и ще се търси професионализъм и експертност", подчерта проф. Габровски.

Зам.-директорът по медицинската дейност в "Пирогов" и шеф на Клиниката по неврохирургия наблегна няколко пъти на нуждата от промяна на политическия тон и излизането от спиралата на предсрочните избори: 

"Започваме разговорите от днес, няма да губим никакво време. Ситуацията е тежка. Опитваме се по този начин да се даде един сигнал за промяна на тона. Надявам се и другите политически сили да си дадат сметка, че ако България влезе в нови предсрочни избори през март, а после през юни, ще загубим изключително важни неща - ще изгубим време, което България няма, ще изгубим пари, които сме изкарвали с огромни усилия, всеки един от нас поотделно, и ще изгубим авторитет - авторитет, който е трупан в годините и който също ни е много ценен.

Кандидатът на ГЕРБ съобщи, че и друг път е получавал политически предложение, но всеки път досега ги е отказвал.

"Искрено се надявам, затова и го приех, надявам се, че всички досега са оценявали, че съм консенсусен и диалогичен, което се надявам да ми помогне в разговорите с другите политически сили, може да се каже, че съм свикнал да работя в екип, и то в едни тежки условия, просто такава е професията ми, и все пак - възможността ми и желанието ми да нося отговорност също са доказани във времето, надявам се всичко това да бъде от полза", каза още проф. Николай Габровски.

В края на първия си коментар като кандидат-премиер той отново подчерта: "Опитваме се да променим тона, започваме разговори по съвсем друг начин, ще се опитаме този възел на българската политика, който имаме в момента, не да го разсичаме, а да го разплетем. Надявам се да стане".

Новините от днес и със задна дата