вторник, 13 декември 2022 г.

Делото за удушената Евгения тръгна, докараха в окови съпруга убиец

 Не можем да върнем Евгения, нито другите "обичани" до смърт жени, но можем  да отворим очи

 Софийският градски съд отказа да върне на прокуратурата делото за убийството на 33-годишната Евгения Владимирова и даде ход на процеса, като насрочи първото редовно заседание за 17 януари. 

Адвокатите на обвиняемите Орлин и Пламен Владимирови посочиха, че в обвинителния акт има допуснати съществени процесуални нарушения, които могат да се отстранят при връщането му на прокуратурата. Според тях има само твърдения и липсват факти във връзка с извършването на убийството и съучастието в престъплението на 60-годишния Пламен.

Съдия Вера Чочкова отхвърли и искането на защитата заседанията да протичат при закрити врата, за да не бъдат изнесени в публичното пространство интимни подробности от живота на Евгения и Орлин. Гражданските искове на близките на убитата млада жена надхвърлят 2 милиона лева. 

Съдебният състав не намери и основания да промени мярката за неотклонение на Орлин Владимиров от постоянен арест в по-лека, тъй като има опасност той да се укрие или да повлияе на свидетели.

В средата на октомври м.г. 33-годишната Евгения беше обявена за изчезнала от 36-годишния си съпруг Орлин. Пред полицаите мъжът обяснил, че жена му тръгнала за фитнес в съседен столичен квартал, но след това не се прибрала, а телефонът ѝ бил изключен. Близо месец продължи издирването на столичанката, която бе майка на 6-годишно момченце. В началото на ноември разследващите откриха тялото на Евгения Владимирова, натъпкано в куфар, изхвърлен в хвостохранилище край Перник. Орлин и баща му Пламен Владимиров, който е бивш служител на ДАНС, бяха задържани и направиха пълни самопризнания.

По-късно разследващите разкриха как се е стигнало до жестокото убийството. Двамата съпрузи се скарали, вероятно заради ревност, и Орлин се нахвърлил на Евгения, душил я с ръце, а жената припаднала. Владимиров помислил, че я е убил и омотал четири пъти главата й във фолио, като покрил устата и носа. Всъщност в този момент жената била жива, макар и в безсъзнание. След това 36-годишният мъж извикал баща си Пламен, който качил тялото на снаха си в личния си автомобил с куфар и го изхвърлил в хвостохранилище край Перник.

Днес, преди началото на разпоредителното заседание на СГС, десетки близки и приятели на убитата Евгения, се събраха на мирен протест пред Съдебната палата с искания за справедливост и доживотен затвор за извършителите.

Пред съда бяха издигнати плакати "Справедливост за Евгения", "Доживотен затвор за убийците", както и "Не искаме убийци сред нас". Майката на удушената млада жена - Капка Чорбанова, каза пред журналистите, че дъщеря ѝ се е оплакала три пъти в полицията от мъжа си, но това не се е сметнало за домашно насилие. Тя благодари на събралите се в подкрепа на дъщеря ѝ.

"Безпомощна е била, не е имало кой да ѝ помогне. Да ви кажа, че и след като се е оплакала три пъти в полицията това не се смята за домашно насилие, за мен това е върховата точка на домашно насилие. Искам да благодаря на нейните приятели, близки, на наши роднини, които са се събрали тук на мирен протест, за да защитят моята дъщеря и нашето семейство", допълни почернената майка.

Тя се възмути и от наложената от съда мярка за неотклонение на свата си Пламен Владимиров, който е на свобода срещу парична гаранция в размер на 5000 лева. 

"Не мога да разбера човешкият живот 5000 лева ли струва? Нямам думи да опиша как е възможно съдът да го пусне срещу 5000 лв. гаранция. Надявам се да има справедливост, съдът да си вземе правилното решение. това си е замислено убийство, ходили са сутринта да гледат къде да я изхвърлят. Следена е около месец от двамата. Не са идвали да кажат, че имат проблеми, да си приберем детето, да си приберем внука. Сложи петно на детето си за цял един живот.", каза още Чорбанова. 

Орлин Владимиров бе доведен от съдебната охрана окован, а в съдебната зала майката на жертвата му се обърна към него и баща му с думите: "Кои сте вие да убивате? Кой ви даде това право? Поставихте петно на детето за цял живот. Без майка и с баща убиец. Защо не ме погледнеш", обърна се тя към доскорошния си сват.

"Не смееш защото си виновен", заключи жената.

Ако бъде признат за виновен 36-годишният Орлин може да получи 15-20 години "лишаване от свобода", доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Присъдата за баща му Пламен ще е по-лека, тъй като той е обвинен в помагачество. 

Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

 

Новините от днес и със задна дата