вторник, 13 декември 2022 г.

Сериозни предупреждения за измами с „Гражданска отговорност“!

  

За възможни измами по застраховки „Гражданска отговорност“ предупреждават от  Националното бюро на българските автомобилни застрахователи. Това ще се случи, ако бъдат приети промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат бюрото да плаща безусловно  претенции по застраховка „Зелена карта“, възникнали в чужбина. Това се посочва в становище на бюрото по законопроекта.

„Плащането безусловно на претенции, които не са окомплектовани с необходимите документи, съгласно изискванията на вътрешните правила на Съвета на бюрата, е неприемливо и в нарушение на редица фундаментални правни принципи. То противоречи и на самите регулации на системата „Зелена карта“.

Освен че предвиждат задължение на искащата плащане страна да предоставя всяка поискана от нея подкрепяща документация, в т.ч. доказателство за плащане на обезщетение на увреденото лице, регулациите на системата „Зелена карта“ предвиждат и редица основания за отхвърляне/отказ на искането за гаранция.

Предвижданото безусловно задължение за плащане от страна на НББАЗ е в разрез с тези изисквания“, се казва в становището.

Освен това, вменяването на такова задължение би отворило широко вратите на измамите по застраховки „Гражданска отговорност” на автомобилистите и би довело до завишаване на премиите по този тип застраховки, категорични са експертите.

Според тях възможности за регресни права спрямо неоснователно обогатили се лица в резултат на извършените гаранционни плащания, всъщност не представляват реалистична опция. Причината е, че трябва да се ангажират огромни човешки и финансови ресурси за упражняване на такива права в чужбина, било поради трудното откриване на въпросните лица и/или тяхна неплатежоспособност.

Парадоксално е контролът върху извършена незаконна финансова дейност да се прехвърля в края на гаранционната верига, вместо в нейното начало, където се взема решението за изплащане на обезщетение по предявена застрахователна претенция и където следва да се носи отговорността за това решение, посочват от бюрото. И допълват, че всичко това ще доведе до влошаване на финансовото състояние на бюрото, което така или иначе е под достатъчен натиск от плащанията, извършвани за сметка на ЗК „Олимпик“ – клон България (в несъстоятелност).


Вносителите от финансовото министерство уточняват, че думата „безусловно“ ще бъде заличена от законопроекта, но основният принцип на функциониране на системата „Зелена карта“ е „първо плащаш, после оспорваш“.

Законопроектът за промени в Кодекса за застраховането вече е внесен в Народното събрание.

Новините от днес и със задна дата