сряда, 14 декември 2022 г.

Светът няма да е същият, пробив в ядрения синтез

 Светът промени! Учени с исторически пробив в ядрения синтез

Голям пробив беше обявен от американски учени в надпреварата за създаване на технология за ядрен синтез, предава Би Би Си.

Физиците преследват тази цел от десетилетия, тъй като тя обещава потенциален източник на практически неограничена чиста енергия.

Във вторник учени потвърдиха, че са преодолели голямата бариера – произвели са повече енергия при експеримент за ядрен синтез, отколкото са подали.

Експериментът е проведен в Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор” в Калифорния.

„Това е историческо постижение… през последните 60 години хиляди учени са допринесли за това начинание и беше необходима истинска визия, за да стигнем тук”, коментира директорът на лабораторията д-р Ким Будил.

Ядреният синтез е „свещеният граал” на производството на енергия. Това е процесът, който захранва Слънцето и другите звезди.

Той работи, като двойки леки атоми се съединяват в по-тежък, като при това „сливане” се освобождава огромно количество енергия. Процесът е обратният на ядреното делене, при което тежките атоми се разделят, използвано в съвременните атомни електроцентрали.

Ядреният синтез може да произвежда много повече енергия за сметка на съвсем малки количества краткотрайни радиоактивни отпадъци.

Но досега процесът изискваше толкова високи температура и налягане, че на практика необходимата енергия беше по-голяма от получената.

Количеството енергия, генерирано в последния експеримент, е малко - достатъчно, за да загрее няколко чайника с вода. Но научният пробив е огромен.

Това е стъпка към свят без енергийни проблеми, задвижван от термоядрен синтез.

Сега предстои експериментът да бъде повторен и технологията трябва да бъде значително усъвършенствана преди да достигне до обикновените потребители.

Този експеримент струва милиарди долари. Но обещанието за източник на чиста енергия е силен стимул за преодоляване на предизвикателствата.

Новините от днес и със задна дата