петък, 16 декември 2022 г.

Пентагонът за "Пейтриът": Не Русия диктува каква военна помощ да доставяме на Украйна

  

Говорител на Пентагона отговори на изявленията на Москва, че намерението на Вашингтон да предостави на Украйна системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" е "поредната провокация от страна на САЩ" и че системите може да станат легитимна цел на руската армия, предаде Асошиейтед прес.

"Няма да позволим коментарите от руска страна да ни диктуват каква военна помощ да оказваме на Украйна", каза генералът от военновъздушните сили на САЩ и говорител на американското министерство на отбраната генерал Пат Райдър в отговор на журналистически въпрос, информира БТА.

"Намирам за смешно и доста показателно точно представителите на страна, която безжалостно нападна свой съсед - с незаконно и непредизвикано нахлуване, с кампания, при която целенасочено се атакуват и убиват невинни граждани и се разрушава гражданска инфраструктура - да си служи с определения като "провокация" за отбранителни системи, предназначени да спасяват животи и да защитават цивилни", добави той.

Вчера руското външно министерство определи намерението на САЩ да предоставят на Украйна усъвършенствани системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" като поредната провокация на Вашингтон и открито заплаши, че тези системи и обслужващите ги разчети ще бъдат легитимна цел за руската армия.

Тази размяна на остри реплики е отражение на влошаващите се американско-руски отношения на фона на боевете в Украйна, които навлязоха в десетия си месец, отбелязва Асошиейтед прес.

В четвъртък Русия обяви, че намеренията на САЩ да доставят системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" в Украйна "са провокация" и допълнително разширяване на военната намеса на САЩ в конфликта в Украйна.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва препоръчва на Вашингтон "да си направи правилните заключения" от предупрежденията на Москва, че доставяното от САЩ военно оборудване би могло да стане легитимна мишена за руски ракетни удари.

Новините от днес и със задна дата