четвъртък, 15 декември 2022 г.

Европарламентът призна Гладомора в Украйна за геноцид: Как гласуваха българските депутати?

 Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев: Не можем да живеем в  паралелни светове! | Евродепутати ГЕРБ/ЕНП - България                                                      Андрей Ковачев

Европейският парламент гласува да признае умишлено предизвикания преди 90 години глад в Украйна за геноцид, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Двама от вносителите на предложението са български евродепутати - Андрей Ковачев и Александър Йорданов от Европейската народна партия, съобщи кореспондент на БНР.

"Европейският парламент признава глада, причинен от съветския режим в Украйна през 1932-1933 година - известен като Гладомор - за геноцид", се казва в прессъобщение на институцията.

Евродепутатите "категорично осъждат тези действия, довели до смъртта на милиони украинци и призовават всички страни и организации, които все още не са, да се присъединят към тях и да ги признаят за геноцид", пише още в съобщението.

"Докато осъжда настоящия руски режим за неговата манипулация на историческата памет за целите на собственото си оцеляване, парламентът призовава Руската федерация, като основния наследник на Съветския съюз, да се извини за тези престъпления", се казва в прессъобщението.

Германският Бундестаг също определи Гладомора за геноцид преди около две седмици.

Как гласуваха българските евродепутати

Девет български представители са подкрепили резолюцията, става ясно от проверката на поименното гласуване. Нито един не е бил "против" или "въздържал се", съобщи БНР.

Във вота не са участвали 8 от общо 17 евродепутати от страната ни. Това са петимата представители от БСП, Емил Радев и Ева Майдел от Европейската народна партия и Илхан Кючюк от "Обнови Европа".

Кючюк не е гласувал, защото напусна сесията в Страсбург заради срещата на европейските лидери от Алианса на либералите и демократите в Европа, тъй като е негов съпредседател.

На 25 ноември ГЕРБ-СДС прочетоха в пленарнатазала на НС декларация в памет на жертвите на умишлено предизвикания от СССР през 1932-33 г. глад в Украйна от СССР - Гладомор.

Гладоморът

Гладоморът е умишлено организирано отнемане на продоволствени стоки и предизвикването на глад, с цел унищожение на милиони хора и съсипване на социалната база на украинците. Преднамерените действия на Сталиновия режим през 1932 - 1933 година предизвикват смъртта на милиони хора от глад, в комбинация с убийства, екзекуции, депортация, изтезания и други форми на физически терор.

Новините от днес и със задна дата