сряда, 14 декември 2022 г.

Украйна отказва част от оръжието, което ѝ предлагаме

 Кой командва чуждестранните доброволци в Украйна | Новини и анализи от  Европа | DW | 26.08.2022

Украйна е отказала част от военната помощ, която с решение на Народното събрание трябва да бъде пратена от България към Киев.

Това информира “24 часа”, цитирайки единствения депутат, който миналия петък гласува “въздържал се” за отпускането на оръжие на страната - Богомил Петков от “Продължаваме промяната”.

Решението за отпускане на оръжия на Украйна бе подкрепено от всички останали депутати от ГЕРБ, ДПС, “Демократична България”, “Промяната” и “Български възход”. Против бяха БСП и “Възраждане”.

“Информацията за съдържанието на списъка е поверителна. Не може да издаваме класифицирана информация, но има неща, които украинската страна е отказала. Но сме им дали такива неща, че да не застрашим нашата отбрана. Даваме боеприпаси и оръжие до размера, който не нарушава нашия баланс в отбраната”, обясни Петков, който е член на парламентарната комисия по отбрана.

Във вторник сутринта за броени минути депутатите от военната комисия одобриха и на второ четене ратификацията на споразумението между нашето Министерство на отбраната и украинското за предоставянето на безвъзмездна помощ. Очаква се помощта да мине през окончателното одобрение на НС още тази седмица. След края на заседанието на комисията военният министър Димитър Стоянов отново подчерта, че отпускането на оръжие няма да накърни способностите на армията ни.

“След ратификацията в НС има още една крачка - президентът Румен Радев трябва да издаде указ, който да потвърди законопроекта за ратифициране на споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна. Докато не излезе в “Държавен вестник”, няма как да предоставим исканата техника”, обясни министърът.

Той анонсира и евентуално попълване на дупките в армията със заместващо въоръжение, след като изпратим нашето на Украйна. “Има желание от един съюзник да предостави техника на България, но разговорите са в твърде начален етап”, лаконичен бе министърът.

“За заместваща платформа за изтребителната авиация очакваме да пристигне оферта тази или другата седмица от Швеция. Франция бяха преди една седмица на посещение в Граф Игнатиево и Безмер, за да направят оценка на възможностите на авиационните бази. Имахме посещение от Израел. Процесите се движат, но най-вероятно времето няма да ни стигне, защото утре (в сряда - бел. ред.) очакваме да имаме редовно правителство”, каза Стоянов./Източник: 24 часа    

Новините от днес и със задна дата