сряда, 14 декември 2022 г.

Германия купува 35 стелт изтребителя F-35 за 10 милиарда евро от САЩ

  

Бюджетната комисия на германския парламент одобри закупуването на американски изтребители Ф-35 на стойност 10 милиарда евро, съобщи Ройтерс, позовавайки се членове на комисията.

Германия възнамерява закупуването на общо 35 стелт изтребителя Ф-35, включително с ракети и други оръжия и оборудване, като първите 8 самолета ще бъдат доставени през 2026 г.

Това е един от първите големи проекти в областта на отбраната, за които Берлин ще използва средствата от специалния фонд, възлизащ на 100 милиарда евро, който канцлерът Олаф Шолц обяви няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна.

Средствата са предназначени за възвръщането на въоръжението и оборудването на Бундесвера обратно към нужните стандарти след десетилетия на износване на германската бойна техника след края на Студената война.

Изтребителите, произведени от американската компания "Локхийд Мартин", ще заменят остарелите "Торнадо" - единствените германски самолети, способни да носят американски ядрени бомби, които се съхраняват в Германия, за да бъдат използвани в случай на конфликт.

Новините от днес и със задна дата