понеделник, 7 ноември 2022 г.

Тялото на украински пилот, обучил "Призрака на Киев", изплува на нашия бряг

  

                              Колаж: РБК-Украйна

Тялото на украински военен пилот е изплувало в морето край Царево през септември, съобщиха днес от Областната дирекция на МВР Бургас. Оказало се, че останките са на 61-годишния "Дядо" - така наричали Михаил Матюшенко, който обучавал 40-бригада от украинската авиация, наричана "Киевският призрак", защото няма загуби в небето.

Матюшенко е родом от град Буча. Летецът е загинал на 26 юни във въздушен бой, а след като тялото престоява поне два месеца във водата, в началото на септември, изплува край нашия бряг, до Царево. Петцифрен код и ДНК-експертиза са установили самоличността на загиналия, за когото нищо не се е знаело първоначално. Солената вода е свършила своето, дори специфичният код е бил трудно разгадан.

За всичко това се разбра едва днес, по време на церемония в Бургас за празника на полицията. Сред наградените беше главен инспектор Христо Ичев, началник сектор "Издирване" в ОД МВР-Бургас. Именно Ичев разказва за това как е установено, че човешките останки от морето без крака и в напреднал стадий на разлагане са на украинския боен пилот.

"Трупът беше с парашут. Крайниците му бяха отрязани, вероятно при катапулта. Започнахме да работим по горещи следи. По данни на съдебния лекар около 2 или 3 месеца беше престоял във водата", разказа Ичев пред медиите.

Полицаите осъществяват контакт с клубове по парашутизъм и военни пилоти и разбират по оборудването, че става въпрос именно за военен пилот.

Така става ясно, че това е единият от двамата украински пилоти на СУ 124, свален в района на Змийския остров в Черно море, до Одеса. Предполага се, че при катапултирането краката на единия пилот са се заклещили и са били отрязани. Военният най-вероятно е починал от кръвозагуба, тъй като други следи от нараняване по тялото не са открити.

"Влязохме във връзка с командващия на въздушните сили на Украйна, оттам ни обясниха, че има характерни цифри, които отговарят за типа самолет, оборудването и за пилота. Намерихме 5-цифрения код, беше почти заличен от водата. Установи се този номер, който подадохме към Украйна и в рамките на два-три дни установихме кой е пилотът", разказа Христо Ичев, цитиран от БНР. 

Бургаските разследващи се срещат с представители на Украинското посолство, които съдействат за извършване на ДНК анализ от дъщерята на починалия. Така се потвърждава самоличността на загиналия - това е 61-годишният Михайло Матюшенко - военен пилот и инструктор, който е в неизвестност след последната си мисия.

Останките на Матюшенко са пристигнали в родния му Буча на 2 октомври, а на 3 октомври е бил погребан на Алеята на героите в градското гробище с тържествена церемония, става ясно от съобщението на кмета на града Анатолий Федорук във Фейсбук.

"Вечна му памет на Героя! По време на изпълнение на бойна задача, във въздушен бой геройски загина, защитавайки небето на страната, полковникът от Въоръжените сили на Украйна Матюшенко Михаил Юриевич (08.01.1961-26.06.2022). Той беше от Буча и загина в небето над Черно море. Вечен полет на Вас, полковник Матюшенко!", пише кметът в профила си в социалната мрежа. И изказва съболезнованията си на съпругата на пилота - Лариса Матюшенко, която е общински съветник в град Буча.

Украинските медии съобщават още тогава, че в небето над Черно море е загинал полковник Матюшенко, но никъде, нито те, нито властите споменават, че тялото му е намерено в България. Уточнява се единствено, че легендарният летец е бил издирван от дълго време.

Матюшенко е пилотирал различни типове самолети, и от бойната, и от гражданската авиация. Ръководил е и една от украинските авиокомпании, но се връща в редиците на бойната авиация още в началото на войната.

"Своя безценен опит Михаил Матюшенко, който мило наричаха "Дядо" предаваше на младото поколение. И сега имаме право да разкажем истината: "Призракът на Киев" беше ръководен от летец от Буча", разказват от местното кметство.

Новините от днес и със задна дата