понеделник, 7 ноември 2022 г.

Родената в България и расла в сиропиталището на Каспичан Деси е кандидат за сенатор в САЩ (видео)

  

                              Стопкадър от BG-Voice.com

Деси Андерсън е родена в България. Изоставена от родителите си. Сега, на 35-годишна възраст, е републиканският кандидат за щатския сенат от 46-и район в централен Илинойс.

Нейната история е уникална. Тя идва в Съединените щати едва на 8 години от сиропиталище в Каспичан. Деси отраства в щата Орегон, където е отлична ученичка, а по-късно завършва Университета в Индиана. Следва стаж в Американския конгрес, където работи за представители от щата Илинойс.

"Честно казано, годините ми в сиропиталището не бяха лесни. Не ми даваха да ходя на училище, защото бях ромка", казва Андерсън в интервю за BG-Voice и добавя: "Като дойдох в Щатите, ако искате вярвайте, любимото ми нещо беше да ходя на училище".

В ранната си кариера работи за няколко неправителствени организации към ООН с мисии в Судан, Уганда и Гватемала. Това е и времето, в което посещава България за първи път.

"Чудесно е, че българи, които живеят тук, в Пеория, се свързаха с мен, след като са видели кандидатурата ми", казва Деси Андерсън.

"Вярвам, че все още съм част от българската култура и идентичност, особено що се отнася до здравата работа", казва кандидатът за щатския сенат.

Като "единствена причина" да се кандидатира тя посочва: "Писна ми от политиката на демократите спрямо малкия и среден бизнес".

Според нея с малцинството си в местния конгрес републиканците не са могли да работят за интересите на малките и средни бизнеси, което е принудило много от собствениците им да напуснат щата.

"Винаги съм била републиканка. Вярвам, че Републиканската партия споделя идеалите на малкия предприемач. Ние сме про-капиталисти и няма нищо лошо в това. Както знаете, България има дълга история, свързана с комунизма, и хората емигрират тук, за да имат по-добър живот. Те инвестират парите си, изкарани с много труд", казва още Деси Андерсън.

 

Новините от днес и със задна дата