понеделник, 28 ноември 2022 г.

Тома Биков: Без "Демократична България" не може да има стабилно правителство

  

                         Снимка: Булфото

Нашата най-голяма задача в момента е да дадем някакво решение на политическата криза. Това не би могло да стане без участието на "Демократична България", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Такъв отговор даде той на въпроса дали е възможна коалиция с БСП и ДПС с мандат на Стефан Янев.

"Създаването на правителство не е гаранция за решаване на политическата криза. Понякога това е възможност и за нейното задълбочаване. Решение, без участие на "Демократична България" във формулата, не би могло да се намери", подчерта той по Нова телевизия.

Той намекна, че във формацията на Христо Иванов има желаещи такава коалиция.

Според него в ГЕРБ няма крила, които са "за" или "против" коалиция с ДПС, но такива има в "Да, България", които са на различни мнения за сътрудничество с ГЕРБ.

"Мисля, че една конструкция, която оставя ДБ извън управлението на страната, ще бъде нестабилна. Разбира се, ние ще понесем единствено негатива. Ние нямаме проблем с това. Но проблемът е, че няма да има смисъл от поемането от този негатив", коментира Биков.

Според него за трайно решаване на политическата криза е необходимо формации, които са били в тежък конфликт - да участват заедно в управлението. С ПП обаче не е възможен такъв разговор, смята Биков.

Няма смисъл да говорим с "Продължаваме промяната", а за БСП имаме решение на конгреса на ГЕРБ, че няма да се коалираме с тях".

"Не сме гнусливи към ДПС, искаме да решим политическата криза", каза още Биков.

Биков беше категоричен, че ако политическата криза се решаваше само с аритметика, вероятно щеше да бъде решена отдавна. "Политическата криза се решава и със символни жестове. С лекуване на раните и дълбоките причини, които са я породили", коментира още Биков.

Новините от днес и със задна дата