неделя, 27 ноември 2022 г.

Изчезналата българка под калта, затрупала италианския остров Иския, е загинала

 

По данни на италианските власти една от жертвите на свлачището на остров Иския вероятно е българска гражданка, която притежава и италианско гражданство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Българското дипломатическо представителство е в непрекъснат контакт с италианските власти за получаване на официално потвърждение на информацията, допълват от външното ни ведомство.

Загиналата най-вероятно е 54-годишната Николинка Благова, за която вече бе съобщено, че е сред изчезналите. Жената е родом от Пазарджик. Издирва се и спътникът ѝ - също българин, пишат местните медии.

Свлачището засегна тежко населеното място Казамичола Терме. Обявено е извънредно положение. Досега са открити пет тела на жертви. Първо от калните маси бе извадено тялото на жена, която бе идентифицирана като 31-годишната Елеонора Сирабела. Тялото е било обезобразено и са били нужни часове за идентификацията му. После бе намерено тялото на момиченце на 5-6 годинки, след това на още една жена, после на младеж на около 16 години и накрая на новородено.

Осем души се издирват, сред които и две деца. Евакуирани са 200 души. Без дом са останали около 130 души. Според ревизирани данни ранените в трагедията са 4, от които един е в тежко състояние, предаде БТА.

Операциите на кораба Gregoretti на бреговата охрана заедно с патрулните лодки и подводниците са в ход, въпреки нулевата видимост. Активирани са хеликоптери и дронове, които изследват района от високо. В почистването на улиците от калта освен гражданска защита и пожарникарите, работят активно и доброволчески отряди.

Иначе от първия си брак пазарджиклийката има деца и внуци в България.


Известен с естествените си термални извори, Иския има население от около 20 000 души. През 2017 г. Казамичола беше ударен от земетресение, при което бяха ранени 42 души. Отново там през 2009 г. свлачище уби 14-годишно момиче. "Виждал съм 10 земетресения и наводнения и никой не е направил нищо. Всичко е руини", каза Паскале Барбиери, жител на Иския. Заседание на Министерски съвет днес обяви извънредно положение на остров Иския за следващата една година и отпусна първоначална помощ от 2 милиона евро.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата