вторник, 1 ноември 2022 г.

Германия настоява Сърбия да избере – ЕС или Русия

  

Сърбия традиционно поддържа близки отношения с Русия. Във връзка с войната в Украйна германското правителство настоява страната да вземе решение: за пътя към ЕС или за партньорство с Русия, пише в. "Велт".

Германското правителство все повече настоява Сърбия да избере пътя към ЕС или към партньорство с Русия. "Нуждата от решение е актуална с оглед на геополитическите събития", заяви във вторник в Берлин представител на правителството, визирайки руската агресия в Украйна.

В навечерието на конференцията за Западните Балкани, която се проведе в Берлин в четвъртък, беше заявено, че Сърбия е взела решение за споразумение за засилено сътрудничество с Русия. Според нея това не отговаря на очакванията, че страните кандидатки за членство в ЕС също трябва да приемат санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

Човек имаше чувството, че сръбският президент Александър Вучич, като опитен политик, е наясно с позицията си на махало между ЕС и Русия. "Но става все по-неудобно да седим на оградата", продължават правителствените кръгове в Берлин. Ако Вучич реши да поведе страната си към ЕС, той има подкрепата на германското правителство. "Ако реши да тръгне по друг път, ще има последствия и в обратната посока", заявиха те.

Сърбия традиционно поддържа близки отношения с Русия. Другите държави от Западните Балкани и ЕС се опасяват, че Русия иска да окаже влияние в региона чрез правителството в Белград, пише още немското издание.

Новините от днес и със задна дата