сряда, 30 ноември 2022 г.

Александър, застрелял от ревност майката на двете си деца, правил два опита за самоубийство

  

                        Снимка: Скрийншот

Пловдивският окръжен съд остави в ареста 31-годишния Александър Пашов, обвинен за убийството на съпругата му - 28-годишната Фанка Ангелова в село Пъдарско. По време на съдебното заседание неговата адвокатка съобщи, че мъжът е направил два опита на самоубийство.

Още в началото на разследването той направи самопризнания. Жената, която е майка на две деца, бе открита мъртва в изоставена постройка на необитаем имот в пловдивското село на 26 ноември.

Адвокат Анастасия Будакова поиска "домашен арест" за Александър и психиатрична експертиза за неговото състояние.

"До момента не е извършена съдебно-психиатрична експертиза на обвиняемия. В обясненията си по отношение на извършеното от него е бил изключително искрен, разкрил е всички детайли. Споделя, че наскоро е вършил, в различни периоди от време, два опита за самоубийство. Това всява съмнения в психиатричното му здраве", посочи Будакова.

Наблюдаващият прокурор по делото Димитър Молев поиска от съда взимане на най-тежката такава - "задържане под стража". По делото са извършени множество огледи и са иззети множество доказателства. Прокурор Молев припомни, че на 25 ноември е подаден сигнал, че Фанка е излязла сутринта, за да отиде на работа и е изчезнала. На същата дата и на следващия ден в кладенец в Пъдарско бяха открити нейни вещи. Тогава в селото са извършени много огледи и претърсвания на имоти. На 26 ноември трупът на младата жена беше открит в изоставена постройка в Пъдарско. Тогава разследващите установиха, че жената е умъртвена умишлено. Тя е била застреляна с незаконно оръжие още в деня на изчезването й. По време на издирването и кръгът на заподозрените бързо се стеснил около съпруга, който накрая направил пълни самопризнания и показал къде е скрил тялото на жена си.

Прокурорът подчерта, че доказателствата сочат, че Александър не е извършил престъплението спонтанно и в момент на гняв, а го е обмислял. След убийството се е опитал да заличи следите. Касае се за престъпление, което е тежко умишлено и се предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Ревност е основният мотив за жестокото убийство. Има данни, че мъжът, с когото Фанка не живеела повече от година, многократно я е заплашвал със саморазправа. Тя дори е била принудена да изостави двете си деца при него и се изнесла да живее у своите родители.

Адвокат Будакова не оспори, че Александър е извършил престъпление, но няма опасност той да се укрие. Мъжът не е осъждан, от дълго време живее в селото, трайно установен е и има семеен статут. Работи в индустриална зона, близо до селото. 

Адвокатката посочи още, че той се е грижил за децата, като самотен баща. Нито жертвата, нито някой друг е подавал оплаквания от Александър. Мъжът се ползвал с добро име. Казал е, че е готов да си понесе отговорността за престъплението, което е извършил.

Според защитата няма доказателства по делото, че Александър е замислял убийството на Фанка, както държавното обвинение посочи.

В последните си думи пред съда Александър каза: "Искам да бъда с по-лека мярка."

Съдът обаче се съгласи с опасенията на прокурора по делото, че има опасност убиецът да се укрие или да извърши друго престъпление.

Решението не е окончателно и може да се обжалва в едноседмичен срок пред Апелативен съд-Пловдив. Ако това стане, мярката за неотклонение ще се гледа отново пред Апелативния съд в Пловдив на Никулден.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Новините от днес и със задна дата