четвъртък, 24 ноември 2022 г.

Проф. Антоанета Христова каза кое правителство ще подкрепят опитните партии - ГЕРБ, ДПС и БСП

  

"На нас не ни предстоят леки месеци, ние не виждаме светлината в тунела, все още имаме да си походим на тъмно, да се преподредим и да се обърнем към собственото си усещане за последователно, логично, справедливо политическо действие, което очакваме от политическите партии",  това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" политическият психолог проф. Антоанета Христова в коментар по темата как оцеляват българите, докато политиците се лутат в парламентарната си безизходица.

Страховете на хората са предимно за това как ще се справят с идните месеци, какво ще се случи с техния дом, с финансовото осигуряване на ежедневието, дали ще успеят да поемат покачващите се цени, даже и да се запази инфлацията, която е в момента. Дали това правителство, което го имаме, служебното, в съчетание с парламента може да гарантира подкрепа на нуждаещите си. Бизнесът се интересува от други неща - от облекчаване на процедурите, от подкрепа за определени бизнеси, които са в криза в момента. В крайна сметка държавата се намира в много голям стрес. Този стрес беше предизвикан не само от външни, но и от вътрешни фактори, стана ясно от думите на политическия психолог.

"Въпреки че българинът е свикнал да живее в несигурност и в постоянно променяща се обстановка, това дойде вече много. Надеждите на голяма част от обществото беше да се направи правителство, но колкото и да виждам възможните комбинации, това правителство е почти невъзможно. То е някакси неестествено. Може би с най-малко компромиси ще бъде правителството, направено с мандата на най-малката политическа партия, на Стефан Янев, като то бъде подкрепено като правителство на спасението или на отговорността от партиите, които имат опит - БСП, ГЕРБ и ДПС",  каза Христова.

"Тази картина е изключително компромисна, но тъй като компромисът е свързан с моралното усещане защо някой упражнява власт и как ще я упражнява, такова правителство може да съществува много кратко. То може да има конкретни цели и може да подготви вместо служебно правителство, следващите парламентарни избори в някакъв близък срок" ,допълни политическият психолог.

"Всички политически партии осъзнават тежкия компромис и тежката несъстоятелност, в която се поставиха в резултат на двете години война помежду си", каза още Христова.

Заявената готовност на ПП и ДБ да направят правителство на малцинството вероятно звучи логически за самите тях, но няма кой да го подкрепи, смята психологът.

"Те (б.р ПП и ДБ) са царе да чертаят червени линии и са поели много тежък път на тежка изолация от всички", каза Христова

Подадена ръка и конструктивизъм има засега само у ГЕРБ. В тази политическа ситуация доста повече от останалите партията н Борисов печели и си подлага добра основа за следващите парламентарни избори, смята политическият психолог.

Относно вписването на БСП в политическата  конфигурация, Христова каза:  "Корнелия Нинова е в много сложна вътрешноконфликтна ситуация. Тя рискува,  ако не се включи, да изпадне, а ако се включи в подобна коалиция, въпреки че вътре участва ГЕРБ, а тя се е заклела да не участва с него и с ДПС, пак ще загуби. Тогава тя ще участва в управленски формат. Управленските формати винаги са ѝ носили дивидент.  Освен това,те са насочили за февруари конгрес. Това означава, че евентуален период, в който ще бъде в управлението и ще се планира излизане в предизборна кампания, а това отново ще ѝ донесе дивидент. Тя ще го използва по възможно нейния си начин и стила ѝ - със социалните политики, с говоренето повече на обещания и на това какво се е свършило, но после, когато се погледне реално какво се  е случило, то не такова, но ѝ носи дивидент. Докато другата роля я поставя в позицията на загубил - загубила при сегашните избори, събрала се с партии, които доказаха, че могат да произведат само кризи, че не могат да дават решения. Столът ѝ не е никак стабилен."

Проф. Христова коментира и случая с "Джемкорп" и разкритията около други афери, които биха довели до арести на политически лидери на ПП - Кирил Петков и Асен Василев дали няма да са реванш: "От някъде трябва да се започне. Трудно може да се направи асоциация с ареста на Бойко Борисов. Цялата процедура беше незаконна. Справедливостта е два вида: има резултативна справедливост и процедурна справедливост. Едното е да се спазват правилата,  а другото - да има справедливо наказание. Случаят с Борисов го слагаме в най-грозните прояви на контрол от власт, т.е на опит да се раздава справедливост не пред съда, а пред политиците, което е най-страшното и напомня на тъмните тоталитарни години."

"Това че хората не виждат резултати, се съмняват, че може да се реализира каквато и да е справедливост. Понятието корупция е израз на усещането за несправедливост. Малката несправедливост в живота ни ни кара да си мислим, че всичко това е, защото има корупция. Така думата "корупция" влезе в оръжие на тези, които дойдоха на власт преди една година", заключи проф. Христова.

Новините от днес и със задна дата