четвъртък, 24 ноември 2022 г.

Нова формула за пенсиите приеха на комисия

 istock 

Да се промени швейцарското правило, по което се увеличават пенсиите от , юли всяка година, реши на първа четене Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента.

Предложението е на „Продължаваме Промяната“ (ПП) за промени в Кодекса за социално осигуряване. Ако то бъде гласувано и в пленарна зала, то от 1 юли  пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, ще се осъвременяват с целия процент на ръста на инфлацията или на осигурителния доход, в зависимост от това кой от двата  е по-голям.

Според сегашния  вариант всяка година от 1 юли пенсиите у нас се осъвременяват с процент равен на половината от ръста на осигурителния доход и половината от увеличението на индекса на потребителските цени или просто на инфлацията. Според депутатите от ПП швейцарското правило е подходящо за държави, чиито икономики вече са постигнали висок етап на развитите и наблюдават сравнително ниски размери на увеличение на доходите и инфлацията.

До момента е заложено увеличение на пенсиите с 12 на сто от 1 юли. Ако се промени формулата, то пенсиите ще се вдигнат с 12,7 на сто, или с целия процент на индекса на потребителските цени за 2022 г.

От 1 юли 2024 г. ръстът пенсиите трябва да е с 10,8%, а не със заложените сега 8,6%, тъй като с толкова се очаква да е ръстът на средния осигурителен доход. За 2025 година увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде с 9,2 на сто, вместо с 6,2%, показват разчетите на социалното министерство.

Това обаче би струвало допълнителни средства, които се очаква да бъдат 54,7 млн. лева за следващата година, 339,3 млн. лева за 2024 г. и 925,4 млн. лева за 2025 г.

Социалната комисия в парламента обаче отхвърли законопроекта на „БСП за България“, с който се предлагаше две преизчисления на пенсиите от 1 януари и 1 юли следващата година.

Депутатите не приеха и предложението на ДПС редовната наборна военна служба да се зачита за действителен стаж.

Новините от днес и със задна дата