четвъртък, 24 ноември 2022 г.

Нешков: В РСМ държавната идеология е базирана върху институционалната омраза към България

  

                           Снимка: bTV

Живеем в съседство на една страна, където държавната идеология е базирана върху институционалната омраза към България. Така в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия журналистът от БГНЕС Любчо Нешков коментира стрелбата с оръжие срещу българския клуб "Цар Борис III" в Охрид от сряда вечерта.

"Когато имате министри, бивши вицепремиери, партийни лидери, които призовават тези клубове да бъдат закрити, когато призовават открито, че в Македония няма българи, когато твърдят, че договорът трябва да бъде скъсан и го палят публично, се стига до тези процеси", подчерта още той.

"Когато бивш вицепремиер излиза и сравнява България с Русия и казва, че България се държи спрямо Македония така, както руснаците в Херсон - и няма журналист, публицист и опозиционен лидер, който да се разграничи от това, стигаме до състоянието, в което е Република Северна Македония", каза журналистът.

Той обясни, че водещите македонски медии информирали аудиторията си с гордост за нападението. По думите на Нешков северномакедонският посланик категорично трябва да бъде повикан в МВнР.

Журналист в РСМ потвърди тезата, че медиите са се опитали да олекотят случая със стрелбата по българския клуб. 

"Македонските медии се опитаха да направят някакво олекотяване на случая със стрелбата по българския клуб в Охрид", каза пред bTV журналистът Атанас Величков.

По думите му след стрелбата е имало реакция от местното МВнР, но била витиевата - нито е ясно, че става въпрос за българския клуб, нито че този път става въпрос за стрелба.

"Официална позиция за това дали се търсят хората няма. Нямаше и официална реакция от самото МВР на Северна Македония. Честта се падна на министерството, водено от Буяр Османи, сякаш на него е дадена ролята да реагира в такива случаи", коментира Величков.

Той се надява компетентните органи да си свършат работата.

Новините от днес и със задна дата