вторник, 1 ноември 2022 г.

КЕВР одобри поевтиняване с 47% на газа за ноември

  

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри цена от 123,01 лева за мегаватчас за ноември. Така намалението спрямо октомври е 47%. Поевтиняването влиза в сила от днес.

За предходния месец октомври утвърдената от регулатора цена беше 233,36 лв./MWh, което означава, че за месец ноември природният газ поевтинява с близо 110 лева.

Комисията определи цената след извършен анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. Първоначално "Булгаргаз" обявиха, че ще плащаме около 130 лева. Заради продължаващата тенденция газът да поевтинява на борсите одобрената цена от КЕВР е по-ниска.

Три са основните причини за поевтиняване на горивото - общ спад на европейските пазари, пускането на новата българо-гръцка газова връзка, което ни позволява да купуваме по-евтин газ от Азербайджан и договарянето на по-изгодни цени за доставка на втечнен и тръбен газ.

Новото намаление веднага ще се отрази в сметките на потребителите, които се отопляват на природен газ. Въпреки намалението, цената ще остане висока в сравнение с миналата година. Около 44% по-евтин е бил тогава природният газ.

Заради очакваното понижаване на цените на газа, няма да има ново увеличение на цените на парното и топлата вода от януари. Цените обаче вече са завишени от юли средно с 30%, в София - 40 на сто.

От юли до септември цената на природния газ скочи с близо 150% и достигна рекордната стойност от над 350 лева за мегаватчас. Сега стойността се нормализира, което доближава цената до тази от януари 2022 година. В сравнение с януари 2021 година увеличението с новото намаление е пет пъти.

Новините от днес и със задна дата