петък, 28 октомври 2022 г.

Добавиха нов страничен ефект на ваксините срещу COVID-19

 

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча да се добави силно менструално кървене към списъка със странични ефекти на mRNA ваксините COVID-19, произведени от Moderna, както и от Pfizer и нейния партньор BioNTech, предаде Ройтерс. 

Съобщения за тежка менструация - кървене, характеризиращо се с увеличен обем и/или продължителност, което пречи на качеството на живот - са наблюдавани по време на клинични изпитвания, от случаи в реалния свят и в медицинската литература, заявиха от ЕМА.

Случаите - които в повечето случаи са били несериозни и с временен характер - са докладвани след първата, втората и бустерната доза на Comirnaty на Pfizer-BioNTech и Spikevax на Moderna.

Регулаторният орган вече е стигнал до заключението, че съществува поне "разумна възможност" силното менструално кървене да е причинно свързано с тези ваксини.

Говорител на Moderna заяви, че компанията е запозната с доклади, свързващи нейната ваксина с дисменорея, или болка, свързана с менструацията.

Компаниите Pfizer и BioNTech не са били открити веднага за коментар.

ЕМА също така заяви, че няма доказателства, които да предполагат, че менструалните нарушения, изпитвани от някои хора, имат някакво въздействие върху възпроизводството и плодовитостта.

Междувременно бе съобщено, че светът може да е само на няколко години от ваксина срещу рак, съобщи euronews.com.

Ваксините за лечение на рак може да се появят преди 2030 г., твърдят основателите на германската фирма BioNTech, която заедно с Pfizer произвежда и революционната ваксина срещу COVID-19.

Професорите Угур Шахин и Озлем Тюреци заявиха пред Би Би Си, че са направили скорошни пробиви, които биха могли да доведат до появата на лекарство за рак преди края на десетилетието.

Учени от цял свят работят върху ваксина срещу рак от много години.

Двамата учени казват, че опитът им в опитите за разработване на ваксина срещу рак им е помогнал да разработят тази за COVID-19, която пък след това на свой ред е помогнала за ускоряване на създаването на ваксината срещу рак.

Изследователите смятат също, че бързото разработване на медикамента срещу COVID-19 е разкрило възможностите на технологията на mRNA ваксините и че разработването им за рекордно кратко време е отворило пътя и на регулаторните органи да ускорят процеса на одобряване на ваксините.

Новините от днес и със задна дата