петък, 28 октомври 2022 г.

Изнудване: Нещата с тока в Украйна щели да се наредят, ако се признаят исканията на Русия

 Удары России по Киеву и стрельба в городе. Что известно о ситуации на  Украине к утру 25 февраля - BBC News Русская служба 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира в Telegram плановете на Украйна да купува електроенергия от Запада.

"Закупуването на електроенергия от Словакия от страна на киевския режим ще доведе до по-нататъшно повишаване на цените на енергоносителите както за европейците, така и за украинците, но няма да донесе желаната стабилност на украинската енергийна система.

Пътят към стабилност на енергийните доставки е различен. Необходимо е да се признае легитимността на исканията на Русия в рамките на специалната военна операция и нейните резултати, отразени в нашата конституция. И тогава нещата с тока ще се наредят...", написа Медведев в

Междувременно кметът на Киев Виталий Кличко съобщи в Telegram, че електропреносната мрежа на Киев работи в "извънреден режим", като доставките на електричество за украинската столица намаляха почти наполовина в сравнение с предвоенния период.

"Поради сериозен недостиг на електричество, от порядъка на от 20 до 50 %, електропреносната мрежа на града работи в извънреден режим", изтъкна Кличко.

Киевският кмет заяви след среща с военните, че градът вече ще бъде по-добре защитен от въздушни удари. В отговор на опасенията му, че руските войски могат да нанесат удар по енергийните съоръжения на Киев, военните са го уверили, че в столицата вече е доставено ново оборудване за противовъздушна отбрана.

"Надяваме се, че повече няма да има удари и провокации с дронове камикадзе и ракети", заяви Кличко в петък по киевския телевизионен канал.

В същото време кметът на столицата не изключи възможността за "голямо прекъсване на електрозахранването" в резултат на повредите в енергийната инфраструктура и призова хората и предприятията да пестят електроенергия колкото е възможно повече.

Той призна, че във всички райони на Киев има аварийни прекъсвания на електрозахранването, и добави, че градските власти са премахнали много тролейбуси от маршрутите, заменяйки ги с автобуси, за да пестят електроенергия.

Кличко заяви, че се разглежда и вариантът за спиране на отоплението.

"Сега обмисляме много сценарии, един от тях е да няма отопление, това е най-лошият сценарий, надяваме се, че това няма да се случи", каза той, като подчерта, че властите възнамеряват да оборудват почти хиляда отоплителни станции в Киев.

Новините от днес и със задна дата