събота, 29 октомври 2022 г.

Политическа параноя: Мицкоски зове македонските политици на битка за победа над България в ЕК

  

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски призова политиците в Северна Македония да поведат битка за победа над България в Европейската комисия и от тази по - ясна политическа параноя едва ли може да се очаква.

"България може да блокира когато поиска и както поиска. Ако ние в Брюксел победим България, това ще е исторически момент", каза Мицкоски в интервю за македонската медия. Според него е възможно "да има промяна в преговорната рамка" на Северна Македония за членство в ЕС.

В неделя Мицкоски ще присъства на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград.

"България може да го приеме за провокация, но ние не отваряме културен македонски център, чието име е на доказан сътрудник на фашистите, македонският народ е антифашистки и така е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма и тези две неща не могат едно с друго да се свързват. Второ, ние не отхвърляме идентичността на България, те отхвърлят нашата, и в това има съществена разлика", каза лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Това говори параноята на Мицкоски, който определено е забравил, че България първа сред всички призна македонската държава за независима такава. А това, че името на Никола Вапцаров е тотално компрометирано, тъй като е осъден на смърт за самопризнание, че руски комунисти са му плащали да организира терористични актове в една свободна държава, това няма никакво значение за г-н Мицкоски!

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски ще изпрати свой представител на откриването на така наречения Македонски културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград. Пендаровски е получил покана, но е отговорил, че на събитието ще присъства секретарят на кабинета му Миле Бошняковски.

По-рано Пендаровски изрази почуда защо не е поканен на събитието, което по думите му е първото, организирано от македонци в България, откакто Северна Македония е независима държава.

Семейството на българския поет заяви, че не е давало съгласието си клубът да носи името му, а и че самият Вапцаров се е самоопределял като българин.

Министерството на външните работи вчера заяви, че не коментират инициативи на частни лица, но вижда "провокация" в пристигането на македонски представители с категорична антиевропейска убеденост за откриването на клуба.

Междувременно днес премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще участват в церемонията, с която ще се постави началото на строителството на железопътния участък Куманово - Беляковце - Крива Паланка. Отсечката е част от паневропейския Коридор VIII и е ключова за укрепването на свързаността по оста Черно море - Адриатическо море.

Срещата между двамата министър - председатели е само няколко дни, след като македонският президент Стево Пендаровски коментира, че вписването на българите в конституцията на страната му "не е приоритет". Темата бе една от ключовите при приемането на т.нар. френско предложение през лятото за прецизиране на рамката за преговори и вдигането на ветото за начало на преговори между Скопие и Брюксел за членство в Европейския съюз.

Срещата между двамата премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски идва в момент, когато за пореден път мултидисциплинарната историческа комисия проведе двудневно заседание, за което не е докладван особен напредък.

Новините от днес и със задна дата