събота, 29 октомври 2022 г.

Откриха плантация с канабис в трудно достъпна местност

  

Разкрита е плантация с канабис в трудно достъпна местност край родопското село Осиково. Информацията бе съобщена на съвместна пресконференция на Окръжната прокуратура и ОД на МВР в Смолян. По първоначални изчисления иззетото количество марихуана и 143 стръка канабисови растения са на обща стойност около 100 000 лв., предаде БТА.

По случая има задържани като заподозрени двама мъже, но засега няма привлечени обвиняеми. Плантацията е оборудвана със система за капково напояване, енергиен източник и устройства, с които на място са обработвани наркотичните растения.

Плантацията на площ един декар се намира в земи, които са част от държавния горски фонд, недостъпни са дори за високопроходими автомобили. При огледа на мястото са иззети 17,6 кг марихуана и 143 стръка канабис, според данни от окръжния прокурор Недко Симов. Той посочи, че с висока степен на увереност имат представа за лицата, съпричастни към извършеното престъпление. Става дума за трима мъже от Пловдив на възраст 46, 47 и 55 г., двама от които са задържани.

Образуваното досъдебно производство е по обвинения за засаждане и отглеждане на наркотични растения и за производство на наркотични вещества. Обвиняеми все още не са привлечени, тъй като се изисква изготвяне на заключения по назначените експертизи, уточниха от прокуратурата.

Имаме решителност и воля да се борим активно с организираната престъпност и да предпазим жителите на Смолян от тази напаст - наркотиците, заяви Недко Симов.

Разследващите са установили, че на място край плантацията е извършвана самата обработка на канабисовите растения до марихуана. Открити са дробилка и сушилни. При последвали претърсвания от автомобили са иззети лаптопи, мобилни телефони и 1 грам бяло прахообразно наркотично вещество.

Работата по случая продължава, като тепърва ще се изяснява дали се касае за организирана престъпна група, казаха от прокуратурата.

Новините от днес и със задна дата