сряда, 19 октомври 2022 г.

Берлускони в таен запис: Западът вече е във война с Русия

  

                               Снимка: БТА/AP

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони отново предизвика коментари с вчерашните си изказвания за руския президент Владимир Путин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенция "ЛаПрес" (LaPresse) публикува вчера аудиозапис от тайно записана реч на Берлускони пред депутатите от неговата партия "Форца Италия". В нея 86-годишният политик казва, че отново е в контакт с Путин и че руският лидер го смята за един от "петте му истински приятели".

"Отново поддържам контакти с президента Путин, и то чести", заявява той, като описва как руският президент му е изпратил "20 бутилки водка и едно много мило писмо" за рождения му ден. По думите на Берлускони, той е върнал жеста с бутилки италианско вино и "също толкова мило писмо".

Силвио Берлускони навърши 86 години на 29 септември, няколко дни след като дясната коалиция, от която "Форца Италия" е част, спечели парламентарните избори в страната.

Коментарите бяха определени като стари истории от сподвижници на Берлускони, включително и от вероятния бъдещ министър на външните работи Антонио Таяни. В записа Берлускони споменава конкретно руски министри, както и че Западът вече е във война с Русия, тъй като "дава на Украйна оръжие и пари".

Снощи от "Форца, Италия" заявиха, че позицията на Берлускони за Украйна съвпада с тази на Европа и САЩ. Партията на Берлускони в момента води преговори за участие в коалицията, водена от крайнодясната партия "Италиански братя" Джорджа Мелони, която включва и дясната популистка формация "Лига".

Съществуват опасения, че Италия може да се откаже от подкрепата си за Киев, след като правителството на Мелони встъпи в длъжност, отбелязва ДПА. Дни преди изборите Силвио Берлускони, който се двоумеше дали да осъди инвазията след нейното начало, заяви, че Путин е бил принуден да нахлуе в Украйна.

Националният секретар на "Демократическа партия" Енрико Лета коментира в Туитър, че изказванията на Берлускони не трябва да се пренебрегват. "Новото мнозинство е на път да направи опасен завой към неясна позиция на Италия относно Русия", написа Лета, който е бивш премиер на страната.

Според друг бивш министър-председател - Джузепе Конте, Берлускони и неговият "меден месец с Путин", както предложенията срещу абортите на сенатора от "Форца, Италия" Маурицио Гаспари, ги тласкат в посока към "удар в стената".

Новините от днес и със задна дата