петък, 28 октомври 2022 г.

С колко поскъпна храната? Сравняваме цените на една и съща верига в България и в Германия

 

С колко поскъпнаха основните хранителни продукти в България и какво е съотношението на цените с тези в Германия? 

Тръгнахме на пазар и избрахме артикули от количката на средния потребител. Разглеждаме ги на едноседмична база и в рамките на една и съща верига у нас и в Германия - държава с далеч по-високи доходи на населението. 

Бялата захар има почти идентични цени в двете страни. У нас тя се търгува за 2,59 лв. за килограм, а във Федералната република - за 1,29 евро. В страната ни тя е поскъпнала спрямо миналата година със 77% - тогава се предлагаше за 1,42 лв. През 2020 г. захарта бе само 1,35 лв., по данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Разлика отчитаме в началото на октомври, когато в Германия можеше да се намери захар и за 79 цента.

Огромно е увеличението на цените на захарта на кубчета. Един килограм вече не e 99 цента, както по-рано, а 1,49 евро. Скокът на цената е с 50 процента в Германия. В нашия обект тя е 3,89 лв. за 1 кг. Желираната захар е 2,59 лева.

По-рано пудрата захар е струвала 49 цента в магазина в Германия. Ръстът на цената й е със 100 процента.

На рафтовете на същата верига у нас пудрата захар излиза 1,99 лв. - почти двойно отколкото във Федералната република. И на двете места тя е пакетирана в кутии от 500 грама.

2,49 лв. в момента струва кафявата захар в разфасовки от половин килограм.

Заради по-скъпата захар се вдигнаха и цените на сладките изделия навсякъде. Маслените бисквити са с 20 на сто повишение на цените, кафе крем - с 30%, кетчуп - с 50%, ябълков сок - с 25 на сто и мед - с 30 на сто в Германия.

Евтини маслени бисквити са тези от 1,19 до 1,49 евро. У нас за същото количество се дават поне 3 лева, а много често и повече.

В Германия увеличението на захарта е с 65 процента и 50 цента, пише Focus Online, като уточнява, че новите цени са в сила от 4 октомври.

Запитахме българка в Германия как се отразява на семейния бюджет по-високата цена на сладкото. Пламена Миливойевич, която живее от 21 години във Вупертал, в провинция Северен Рейн-Вестфалия, отговаря, че цената не влияе на нейния семеен бюджет, защото избягва захарта и сладките изкушения. Вместо захар използва сироп от агаве, който се произвежда в Мексико. Тя разказва, че готви с него, защото е по-здравословно. 

Българите у нас не усещат поевтиняването на захарта заради скъпия долар. Освен това е лоша реколтата от захарна тръстика в Бразилия, която вдигна котировките на суровината на тон на борсите, обясняват специалистите.

Повече струва в Германия слънчогледовото олио. Редовната му цена е 3,99 евро, у нас - 4,79 лева. Докато цената на мазнината се е вдигнала с 38,9 процента в Германия, тази на маслото е скочила с 37,9 процента, на битата сметана с 29 процента.

Маслото е 9 лева за 250 гр, за разлика от лятото, когато бе на промоция  - 4,99, в Германия е на редовна цена 2,59 евро.

Кашкавалът в България е 21 лв. за кг, в Германия е 7 евро за кг.

За хляб се дават средно 1,60 евро за 500 гр., у нас - 1,20 лв. за 650 гр. 2,79 лв. излиза ръжено-пшеничният хляб от 800 гр, който пекат на място в магазина. Същият вид в Германия е 1000 гр и е на цена 1,20 евро. Хлябът за тостер е 0,99 евро.

Картофите поскъпнаха в Германия, защото са внос - 1,25 евро за килограм, сортирани по 2 кг в мрежа. В България те са по 1,20 лв./кг.

Оризът у нас е 3,49 лева за кило. В Германия е 3,89 евро.

Свинското месо е 6 евро за килограм. Котлетът и вратът с кост в България са с една и съща цена - 11,99 лева, врат без кост струва 15,49 лева.

Пъстървата - 8,99 евро. У нас - 15 лева.

Най-скъпо в изследваните магазини се продава норвежката пушена сьомга, която е в опаковки от 200 гр. В Германия тя струва 4,99 евро, а у нас е два пъти по-скъпа - 19,38 лева.

Рибните пръчици от 450 гр се търгуват за 3,69 евро, в България - за 6,49 лева. Замразената скумрия с глава е 7,99 лв. Резки скокове на цените наблюдаваме при дълбоко замразените продукти.

Една и съща марка бира излиза 49 цента в Германия, а тук - 1,09 лева.

Храната поскъпна след инвазията на Русия в Украйна от края на февруари. Това бе потвърдено и от института за пазарни проучвания Nielsen IQ, оценил 290 категории храни. Според американската компания 51% от хранителните категории в Германия са поскъпнали повече от инфлацията през юли тази година. Само 13 на сто от продуктите не са поскъпнали.

"Домати, краставици, био яйца и месо - всичко е поскъпнало. Дори, за съжаление, спряхме да купуваме био яйца и месо - за първи път от години насам не купувам био", оплаква се Пламена Миливойевич. "Маслото също много е поскъпнало. Ако няма на промоция, се принуждавам да купувам маргарин". Преди тя е пазарувала продукти с високо качество, а сега се ориентира по табелките с промоции.

У нас се купуват по-често най-евтините продукти, каквито са родните марки. Био продуктите си стоят по рафтовете, прави ни впечатление по време на пазаруването.

Производителите завишат цените, както това се случи със сиренето. Всяка седмица наблюдавахме повишението на продукта от близо 50 стотинки за килограм и сега в магазина най-евтиното бяло саламурено сирене е 12,50 лв./кг. Поради високите цени супермаркетът не заражда много от продуктите, които виждахме преди.

Актуалното проучване на института Ifo също показва, че по-голямата част от търговците на  храни на дребно в Германия повишават цените почти навсякъде. Около 100 процента от анкетираните от института компании вече планират това. В дрогериите е 92 процента увеличението на цените, което е сериозен удар за купувачите./Източник: Дир.бг

 

 

 

 

 

Новините от днес и със задна дата