петък, 28 октомври 2022 г.

Влизаме в Еврозоната при курс на лева 1,95583, до месец след въвеждането плащаме и в двете валути

  

                                        Снимка: БТА

Пет месеца преди България да влезе в Еврозоната и една година след това цените в магазините ще бъдат показвани и в двете валути. Това посочи в NOVA вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му курсът на лева спрямо еврото, при който ще влезем в еврозоната, е фиксиран и той е 1,95583.

Пеканов допълни, че в Националния план за въвеждане на еврото е зададено, че един месец след въвеждането гражданите ще могат да плащат и в двете валути. Той отбеляза, че в Хърватия този срок е две седмици. Рестото на хората ще се връща в новата официална валута, като това се прави с цел да се обменят възможно най-бързо и ефективно всички пари в обръщение, посочи вицепремиерът, цитиран от БТА.

Шест месеца след влизане в Еврозоната обмяната на евро ще е безплатна във всички търговски банки и пощи, каза още вицепремиерът. В Централната банка обмяната ще е безплатна завинаги. И след 10 години човек, ако намери 10 лева вкъщи, ще може да ги обмени безплатно в Централната банка, добави Пеканов.

Най-големият риск от присъединяването към единната валута е спекулата в цените. Пеканов обаче обясни, че гражданите ще имат възможност да подават сигнали за нелоялни търговци. В някои страни има черни списъци, където са изброени всички обекти, които са излъгали в курса, каза вицепремиерът.

В сегашната ситуация, когато от страна на търсенето и предлагането имаме огромна инфлация от 17 %, 0,2 до 0,4 % допълнителна инфлация едва ли ще ни спре да влезем в еврозоната, където ще спечелим милиони от по-ниски лихви, коментира още той.

Новините от днес и със задна дата