петък, 28 октомври 2022 г.

МВнР: Семейството на Вапцаров е възмутено от използването на името му за македонски клуб

  

                                      Снимка: БНТ

Очевиден е опитът на опозиционни македонски партии да провокират напрежение в София и в Скопие. И това става чрез отварянето на частен клуб с името на българския поет Никола Вапцаров, стана ясно на брифинга на Министерството на външните работи.

От там подчертаха, че се отклонява общественото внимание от борбата на българите за права в Северна Македония.

"Физическо лице, което се представя за част от несъществуваща неправителствена организация, е наело частно помещение от друго физическо лице. Семейството на Никола Вапцаров е възмутено от използването на името на поета в подобни провокации, не е дало разрешение и подчертава българското самоопределение на поета", подчертаха от Външно.

Призовава се хората в Благоевград да реагират спокойно и да не се поддават на провокации. Такъв апел по-рано отправи и кметът на града Илко Стоянов.

Македонски културен клуб на името на поета Никола Вапцаров се открива в неделя в Благоевград, а за официалната церемония от Скопие пристига делегация на ВМРО-ДПМНЕ начело с лидера Християн Мицкоски, писа македонският в. "Република".

Две македонски партии ще присъстват на откриването на клуба - ВМРО-ДПМНЕ и "Левица". ВМРО - Българско национално движение готви протест от 11 часа в неделя. Откриването на клуба е от 12 часа.

"Не е тайна, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения и водят политика против евроинтеграцията на РСМ. Техните действия трябва да се разглеждат в по-широк контекст - интересите на трети страни против разширяването на ЕС", заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР Констадин Коджабашев на брифинга. По думите му това е опит изкуствено да се провокира напрежение от двете страни на границата.

Външно няма да реагира официално на тази провокация, тъй като в нея участват български граждани и представители на партии, които не са в управлението на западната ни съседка.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски отказа поканата на организаторите, но призова всички, които имат възможност, да бъдат в българския град на 30 октомври, защото откриването на културни центрове е начин за сближаване не само на гражданите, но и държавите.

Обявеното откриване на македонския клуб обаче предизвика остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците приеха специална декларация, в която се посочва, че "създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации".

Кметът на Благоевград Илко Стоянов В Благоевград съобщи тази сутрин в ефира на bTV, че не заработва културен клуб. "Няма никакво официално искане. Няма културен дом или клуб. Това е частно помещение под наем. Това е частно събитие с частни занимания". 

"Ние сме в добри взаимоотношения с общини в Северна Македония, както и има добри отношение между хората. Ако има провокация, то не е на официалните власти", добави той. Градоначалникът подчерта, че Благоевград е многонационален град - има Американски университет, руснаци и украинци живеят заедно и всичко е нормално. "Не мисля, че хората, които живеят в Благоевград ще се поддадат на напрежението", категоричен е Стоянов. Кметът уточни, че ако има индикации за противодържавна дейност, ще бъде подаден сигнал. Той призова обществеността да не се поддава на никакви провокации.

Инициативата за създаването на клуб "Никола Вапцаров" е на македонска организация от диаспората, но премиерът Димътър Ковачевски обяви, че и държавата е помогнала. Покана за участие в откриването на културния клуб е изпратена и до посолството на Македония в София и новия посланик Агнеса Руси Поповска, която оня ден се срещна с българския министър на външните работи.

Новините от днес и със задна дата