петък, 21 октомври 2022 г.

Вежди Рашидов: Положението става безнадеждно / Гледайте пленарното заседание на живо / видео

 Вежди Рашидов откри парламента: Нека този път излезе нещо по-добро |  Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg

С констатацията "положението, вместо да се влошава, става безнадеждно" доайенът на 48-ото НС Вежди Рашидов обяви провала на поредния опит за избор на председател. Първото заседание на 48-ото НС продължава трети ден, а преди минути депутатите отново не успяха да изберат един измежду издигнатите Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от "БСП за България" и Цвета Рангелова от "Възраждане".

svenirò

"Положението, вместо да се влошава, става безнадеждно", каза Рашидов след обявяване на резултата от гласуването. Депутатът от ГЕРБ заема временно мястото на председател заради това, че е най-възрастен в Народното събрание. "Имам само едно желание. На вразумяването, на смирението - направихме го вчера. Сега идва ред на разума", добави Рашидов и пусна народните представители в 30-минутна почивка.

Нито един от тримата кандидати - Йордан Цонев от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП и Цвета Рангелова от "Възраждане", не събра необходимите гласове, за да заеме председателския пост.

Цонев беше подкрепен от депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС - общо 103-ма души. "Против" гласува 100 народни представители от "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП и "Демократична България". С "въздържал се" гласуваха двама депутати от ПП и 21 от БСП.

Надявам се, че тази сутрин сте поспали малко и сте по-разумни. Ще продължим с процедурните правила, да открием разискванията. Нека от вносителите да заповядат на трибуната. С тези думи председателстващият НС Вежди Рашидов откри заседанието.

От ДПС издигнаха отново кандидатурата на Йордан Цонев, от БСП - на Кристиан Вигенин, а от "Възраждане" - тази на Цвета Рангелова. Останалите номинации бяха изтеглени.

"Мисля, че ситуацията е достатъчно сериозна след два дни на обсъждания, за да кажа няколко думи. Сигурно виждате какво става в социалните мрежи. Първият ден някой говори, че ще ни изгонят със сопи. Сега в третия ден предизвикваме подигравки. НС е на път да се обезсмисли напълно", каза от парламентарната трибуна Вигенин и продължи:

"И колкото и всеки от нас да иска да бъде верен на своите избиратели и да не ги разочарова, мисля, че всеки един от нас в тази кампания разказваше на избирателите какво ще направи, когато влезе в НС. И то е свързано не само с това дали ще има или няма правителство. Защото след всеки избор едни са опозиция, а други са управляващи. Но един работещ парламент ти дава възможността да покажеш своето лице. За да се случи всичко това, парламентът трябва да започне да работи. Блокажът още на първото заседание работи за тези, които искат да покажат, че НС е излишна институция. Че въпреки правомощията му не е в състояние да работи".

"Ние сега сме на път да убием парламента и обезсмисляме себе си, защото нормално е утре хората да кажат - за какво са ми тези партии всъщност", обърна се към колегите си кандидатът на БСП.

По думите му в момента хората мразят депутатите, а скоро и ще ги презират затова, че не могат да решат проблемите им.

"Да, сигурно ще има спорове, ще има караници често. Настроението понякога става такова, че се стига до обиди даже, но въпросът е какъв продукт може да произведем", отбеляза Вигенин.

Депутатът попита каква е гаранцията, че след следващи избори ще е по-лесно. Според него дори ще е по-трудно.

"Ние не сме в обичайна среда - на висок икономически растеж и ниски дефицити. Тогава държавата би могла да си позволи да работи първите няколко месеца от следващата година с този бюджет. Но сега не може да си го позволи", категоричен бе той.

Кристиан Вигенин заяви, че поема голям риск с номинацията си за председател на НС, тъй като е от петата политическа сила.

"Но за нас е важно парламентът да започне да работи. И в критични ситуации съм намирал начин да направя така, че НС да стига до решение. Това е основната мотивация, която имах, съгласявайки се да се кандидатирам за тази позиция. Възможността председателят да организира дейността е много важна", допълни депутатът от БСП.

Според него няма време новоизбран председател тепърва да се учи как се работи. 

"Затова аз бих предложил да направим така, че председателят и заместниците да работят в консенсус. Всеки един зам.-председател да участва активно в работата на НС, защото всеки един трябва да е съпричастен към това, което се случва", заяви Кристиан Вигенин.

Той заключи, че ако и при това гласуване няма резултат, няма да участва повече в избора за председател. 

От "Възраждане" Петър Петров предложи, преди да се пристъпи към гласуване, да бъде проверен кворумът в залата, защото по Конституция председател може да бъде избран, ако са гласували повече от 50% от присъстващите.

"Ще се хвана за думите на Кристиан Вигенин, че в третия ден от дейността на Народното събрание вероятно тя предизвиква подигравки в обществото. Аз считам, че трябва да подходим сериозно и отговорно към това, за което са ни избрали нашите гласоподаватели", заяви Петров.

"Приех номинацията на моята ПГ в тази тежка ситуация, защото предложението беше третата сила да поеме отговорността и да отпушим процеса", коментира от трибуната и Йордан Цонев от ДПС, като отбеляза, че няма притеснения за това откъде би могла да дойде подкрепа.

По думите му председателят на НС трябва да забрави от коя парламентарна група е.

"Аз мога да уверя, че ако бъда избран ще изпълня това", категоричен бе Цонев. 

Депутатът от ДПС добави, че за първи път в 32-годишната нова история на България има институционален блокаж. "Не можем да мръднем от окопите и да изберем един от 240 достойни хора. Ако смятате, че това е физиономия политическа на някои от нас и ще оправим държавата - отговорът го получихме. Смятат ни за луди. Защото няма как да обясниш на хората, че блокираш работата на най-важната институция по неясни причини", каза още Йордан Цонев. 

По думите на Десислава Атанасова тези, които днес говорят за парламентаризъм, са аплодирали думи, че парламентът е на улицата.

Малко преди началото на заседанието от парламентарните групи изразиха надеждата си, че днес все пак общо решение ще бъде взето, но само ако се възстанови и запази добрият тон на комуникация. 

От ПП пък са категорични, че ще подкрепят депутат или от БСП, или от ДБ. Досега "Демократична България" не е предлагала свой народен представител за председателското място.

"Ние няма да издигаме кандидат днес, така че даваме възможност на ГЕРБ да формират мнозинство, ако могат. Ние не очакваме от партията на Борисов да ни подкрепи по някакъв начин. Така че даваме шанс на парламента да работи", заяви в кулоарите на пленарната зала съпредседателят на ПП Асен Василев.

От "Възраждане" вчера издигнаха кандидатурата на Цвета Рангелова, но депутатите в залата не ѝ гласуваха необходимото доверие.

 

 

 

Новините от днес и със задна дата