сряда, 19 октомври 2022 г.

ГЕРБ ще подкрепят предложението на Христо Иванов за ротационен председател на Народното събрание / видео

 ГЕРБ ще подкрепи предложение на ДБ за ротационно председателство на  парламента (ВИДЕО) - Политика - България - Новини, икономика, бизнес,  анализи

ГЕРБ ще подкрепят предложението за ротационен председател на Народното събрание. Това стана известно по време на брифинг на лидера Бойко Борисов, излъчван във Фейсбук.

Утре на председателския съвет изразете нашата подкрепа към това решение, за да отпуши работата на Народното събрание, обърна се Борисов към парламентарната група на ГЕРБ.

"Да България", в лицето на Христо Иванов, направи предложение към председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, че те предлагат ротационно председателство на Народното събрание, като изход от кризата, обясни Борисов.

Аз благодаря на Христо Иванов и "Да, България", че дават едно разумно предложение, за което ние веднага се събрахме и разгледахме в Изпълнителната комисия, за ротационното председателство на НС, защото е важно то веднага да заработи. В момента има и конституционна криза. Най-възрастният депутат открива, но утре заседанието трябва да се води от избрания председател, поне така пише, коментира лидерът на ГЕРБ. цитиран от БТА.

"Още веднъж искам да кажа, че има много народни приказки за двете овнета, които се бутали на моста, докато паднат. Само че, народът не заслужава това, което днес в парламента се случи - погазва се Конституцията, погазва се и практиката, която винаги я е имало досега", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Ние не сме се заинатили за председателския пост, просто той се дава по право на победителите от изборите. И колкото да си арогантен, брутален, толкова повече човек се замисля за ролята на изборите изобщо. Финансова, политическа, миграционна, енергийна - всяка дума, която приложиш към криза е факт. И ние продължаваме да се занимаваме кой ще е председател на Народното събрание. По-умният, по-мъдрият отстъпва", допълни Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че е притеснен от случващото се в АЕЦ "Запорожие" в Украйна.

Днес вече на територията ѝ се водят боеве. Така че, в тази ситуация в света, в която дори Германия днес излиза на пазарите и не може да емитира дълг, кризата и рецесията, в която влиза Европа, е чудовищна, за да си играем на председател. С радост бих им го отстъпил, но няма да е честно спрямо избирателите на ГЕРБ и СДС, защото те бушуват, допълни той.

"Ние бяхме призовани да се покаем, ние се покаяхме и народът ни сложи с над 5% повече от другите. Само народът може да ни даде покаяние или не, и той ни го даде. И затова ние искаме да сме отговорни именно към народа. Дали ще е Росен Желязков, или някой друг - няма значение. Има значение да се спазват принципите на демокрацията - че първият носи отговорност. Но ние сме готови да подкрепим и това предложение, само и само утре да бъде избран председател. Така че, благодаря за възможността, която ни дава Христо Иванов и "Да, България" да се присъединим към едно подобно конструктивно решение", завърши лидерът на ГЕРБ.

Новините от днес и със задна дата