сряда, 19 октомври 2022 г.

Създали ли са нов щам на COVID-19 с "80% смъртност" в Бостън – отговарят специалисти

  

В публикация на британски таблоид, подета от няколко национални американски медии, се твърди, че лаборатория на Бостънския университет е "създала" нов смъртоносен щам на COVID-19 с "80% смъртност", съобщи Си Би Ес нюз.

Но твърденията не са верни обявиха го както обвинените в деянието изследователи от Бостънския университет, така и експерти от трети страни.

Изследователите от Националните лаборатории за нововъзникващи инфекциозни болести на Бостънския университет работят по изследването на COVID-19 от 2020 г., когато получават проба от първия случай на COVID-19, регистриран в щата Вашингтон. Те работят върху изследвания, свързани с лечението, превенцията и начина на разпространение на COVID-19.

Целта на това проучване от 2022 г. е да се определи защо вариантът Omicron на COVID-19 изглежда причинява не толкова тежко заболяване от оригиналния щам на вируса и да се разбере кой компонент на вируса определя неговата тежест.

За целта изследователите сравняват оригиналния COVID-19, Omicron и комбинирана версия на двата щама: именно оттук се развива дезинформацията за "нов щам".

Но експертите казват, че това е стандартно изследване.

"Мисля, че това беше напълно раздухано ", обяснява д-р Даниел Курицкес, ръководител на отделението по инфекциозни болести в болница "Бригам и жени". Той не е свързан с проучването на университета в Бостън. "Видът на експериментите, които бяха направени, са такива, каквито по същество се правят всеки ден с COVID-19, и в това няма нищо необичайно", казва той.

След като изследователите в лабораторията на Бостънския университет разработват комбинирания щам COVID-19, те инжектират големи количества от него на мишки, за да определят колко смъртоносна е всяка версия на вируса и отново коя част от вируса причинява това ниво на тежест.

При оригиналния щам на COVID-19 100 % от мишките умират. При щама Omicron не умира нито една мишка. А при комбинирания щам умират около 80 % от мишките.

От тези данни произлизат заглавията на вирусните новини за "80 % смъртност".

"Не е като да са създали този чудовищен вирус. Това е напълно погрешно тълкуване", обяснява д-р Курицкес. Освен това "това, което виждаме в животинските модели, не се пренася директно върху това, което се случва при хората", добави той.

Директорът на лабораторията в Бостънския университет публикува изявление в отговор на публикациите, като ги нарече неверни и неточни. "Те са направили сензация, представят погрешно изследването и целите му като цяло", казва Роналд Б. Корли, ръководител на катедрата по микробиология в Медицинския факултет на Бостънския университет.

Освен това няма опасения, че вирусът, който се изследва в лабораторията, може да изтече в обществото - друго твърдение, разпространено в първоначалните съобщения. "Няма никакъв риск от провеждането на тези експерименти в Бостън, тъй като те се извършват при най-високо ниво на изолация, за да се гарантира, че няма никакво изпускане на каквито и да било материали от лабораторията в околната среда", обясни д-р Курицкес.

Новините от днес и със задна дата