понеделник, 17 октомври 2022 г.

Овсянникова е успяла да избяга с дъщеря си от Русия

  

Руската журналистка Марина Овсянникова, която беше под домашен арест заради критика на офанзивата в Украйна, е избягала от страната заедно с дъщеря си, съобщи днес пред Франс прес нейният адвокат. "Овсянникова е напуснала Русия с дъщеря си няколко часа, след като е излязла от апартамента, в който беше под домашен арест", заяви Дмитрий Захватов и уточни, че двете се намират в Европа.

Новината дойде две седмици, след като руските власти обявиха 44-годишната журналистка за издирване. През август тя беше обвинена в разпространение на невярна информация за руската армия - престъпление, което се наказва с до десет години затвор. Овсянникова беше осъдена от московски съд на домашен арест, като ѝ бяха забранени всички средства за комуникация.

В средата на март, малко след началото на офанзивата в Украйна, Марина Овсянникова прекъсна вечерната емисия на "Първи канал" на руската телевизия, където работеше от 20 години. В ефир тя разпъна плакат, който призоваваше руснаците да не вярват на пропаганда и за слагане на край на боевете.

За това си действие тя беше подложена на разпит и глобена, след което напусна страната, за да започне работа в германския вестник "Велт". През юли Овсянникова се завърна в Русия в опит да запази родителските си права за двете си малолетни деца, които бившият ѝ мъж се опита да ѝ отнеме.

Въпреки всички рискове, тя продължи да критикува властта в Москва и руската офанзива, беше арестувана повторно и обвини в разпространяване на невярна информацията за армията.

Новините от днес и със задна дата