четвъртък, 1 септември 2022 г.

Нормално ли е болниците да ни продават нещо, което е заплатено от НЗОК, т.с. от нашите осигурителни вноски!?

 Съображения за образна диагностика при пациенти с COVID-19 | Puls.bg

 Автор, Катя Стоянова - BurgasNovinite.BG

Знаете ли, че ако сте хоспитализиран по клинична пътека на НЗОК, за да си получите изследванията от образна диагностика, които също са заплатени от НЗОК, трябва да си ги купите, във вид на копие от болницата на която сте бил пациент, но парите остават в болницата, а не отиват в НЗОК. А става въпрос за изследване направено на скенер. 

Било достатъчно, че резултатът от този вид диагностика бил вписан в епикризата. Т.с., ако при изписването не си платите изследването, нищо че сте бил хоспитализиран по спешност, за да потърсите второ мнение на лекар специалист, трябва или да си платите изследването на болницата или да се облъчвате отново, за ново изследване. Иначе няма как следващ специалист да е сигурен, че може да разчита на написаното в епикризата. 

Излиза, че НЗОК, която използва нашите осигурителни вноски, работи в интерес на лечебните заведения, а не в интерес на пациентите. Защото никой не може да бъде сигурен, че написаното в епикризата отговаря на резултата, докато не си платите за неговото копие и то на цени определени от болницата. Нормално ли е болниците да ни продават нещо, което е заплатено от НЗОК, т.с. от нашите осигурителни вноски!? Това е валидно за всички болнични заведения, включително и частните. Впрочем, как разбирате думите на лекар от отделението в което сте настанен, който ви казва: "Ако не се съгласите на операция, няма да ви дадем изследванията!"

Ако НЗОК заплаща на болниците някаква минимална сума и за копие за пациента, няма да се стига до този куриоз и гореописаната порочна практика ще бъде прекратена.

Новините от днес и със задна дата