вторник, 6 септември 2022 г.

Разкрити са поне 10 гранични полицаи, участвали в схеми за трафик на мигранти

 Смърт и страдания на източната граница на ЕС | Новини и анализи от Европа |  DW | 17.11.2021 

Поне десетима гранични полицаи са участвали в различни схеми за трафик на мигранти, съобщи пред журналисти в Пловдив служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Те са били в различни териториални подразделения на "Гранична полиция" на границата с Турция. Със засилване на мигрантския натиск очевидно са засилени процесите на привличане на полицейски служители в тези схеми за трафик, коментира Демерджиев.

"Вътрешна сигурност" работи по изясняването на този въпрос, с взаимодействие с прокуратурата. Ще пристъпим към преместване на хора, за които нямаме достатъчно доказателства, че са замесени в такъв трафик, но имаме убедителни данни, добави министърът на вътрешните работи.

Преди дни Иван Демерджиев заяви, че в резултат на предприетите от властта мерки мигрантският натиск е намалял, а ще в регионалните дирекции на "Гранична полиция" ще има промени след приключване на работата на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

"Изключително много разчитаме помощта от турска страна да се засили и да се обърне внимание на този проблем по-сериозно и от тях. Разговорите ще бъдат да се уплътни зоната от турска страна, защото там се натрупва огромно количество мигранти и когато се съберат големи групи, възпрепятстват работата на нашите гранични полицаи и военни", обясни Демерджиев.

Новините от днес и със задна дата