сряда, 14 септември 2022 г.

Удължават до 31 октомври програмата за настаняването на украински бежанци в хотели

  

                                        Снимка: БТА

Държавата ще удължи до 31 октомври програмата за настаняването на украинските бежанци в хотели. Това съобщи в ефира на БНТ министърът на туризма Илин Димитров. "Това ще бъде финалът на програмата, така ще може да се организира нова програма", обясни служебният министър.

Той изрази надежда това да е последното удължаване на програмата и да има нова програма, която ще интегрира бежанците в социалната система.

"Това са европейски пари, ние изплащаме регулярно всяка седмица средства по тази програма, много е сложен механизмът на изплащане, 32 стъпки има преди да бъде платена една сума, което отнема минимум 15 дни", обясни той. Министър Димитров каза още, че в първата програма е имало софтуерен проблем, поради което голяма част от нощувките не се виждали изобщо. Затова има и над 900 жалби. "Ще бъде отворена мярката, ще се внесат корекциите и всичко ще бъде изплатено. Тази седмица ще бъдат внесени финалните плащания за юни и юли, те ще бъдат изчистени. Много малко нарушения са открити, които са главно в дублажа", допълни Илин Димитров.

По думите му трудно може да бъде планиран сезонът за догодина и затова се залагат буфери.

"Като цяло, имаше туристи това лято. Добре е компенсациите за тока да останат и следващата година. За зимните курорти цените на тока, на газа и пелетите са ключови този сезон. Не мисля, че е скъпо по Черноморието, има всякакви ресторанти, въпрос е на избор. Има сериозен ръст на балнеотуризма - 665 хиляди души, 17% от всички туристи, които са дошли в България. 3 милиона и 300 хиляди души са избрали да почиват в България - половината са по морето, останалите са в планината. Услугата е добра като качество", отчете сезона Илин Димитров.

Той поясни, че целта е да се удвои броят на сертифицираните плажове.

"Зимният сезон върви добре, смени се начинът на рекламиране - с журналисти, инфлуенсъри, посланици. Разчита се основно на близкия пазар, записванията от Обединеното кралство вървят добре, има 30-процентен ръст", каза още Илин Димитров.

Новините от днес и със задна дата