сряда, 14 септември 2022 г.

От началото на годината при ПТП са загинали 21 деца

 24 деца са загинали на пътя тази година 

От началото на годината до вчерашния ден при пътни инциденти са загинали 21 деца, а миналата година са били 28 за същия период от време. От началото на септември има едно загинало дете, а миналата година са били три, заяви инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) на брифинг, свързан с първия учебен ден. 

Извършени са охранителни проверки на всички учебни заведения, детски градини и обекти, свързани с тяхната дейност, съобщи главен инспектор Дарин Димитров от отдел "Охранителна полиция" към ГДНП.

За всички пропуски са изготвени уведомителни писма, но към момента няма сериозни нарушения. Най-често срещаните пропуски са неработещо видеонаблюдение или нарушена цялост на оградните съоръжения, каза Димитров. Той допълни, че са проведени срещи с всички кметове и кметски наместници, както и с директорите на училищата и детските градини.

Ще има и постоянни проверки на питейните заведения за продажба на алкохол на деца и непълнолетни.

Акцията "Децата тръгват на училище - да ги пазим на пътя" започна в началото на септември и ще продължи до края на октомври. Тя включва обновяване на пешеходните пътеки, светлинните сигнализации около учебните заведения и детските градини, както и беседи на пътни полицаи с деца. Подобни срещи ще продължат и след края на октомври, обясни инспектор Мария Ботева от отдел "Пътна полиция" към ГДНП.

За утрешния ден е осигурено полицейско присъствие в цялата страна. Мария Ботева апелира за спазване на правилата за движение.

От днес до 16 септември ще се състои специализирана акция "Пешеходци в безопасност". Тя ще проверява дали пешеходците пресичат правилно и отнемат ли водачите на автомобили тяхното предимство, каза Ботева.

По случай първия учебен ден патрулиращите полицейски автомобили в района на училищата ще бъдат с пуснати светлини. Това е един от националните ни празници, въпреки че не е обявен за такъв, отбеляза Мария Ботева.

Новините от днес и със задна дата