сряда, 22 юни 2022 г.

Кирил Петков отказва да се съобрази с българската конституция по въпроса за предложението на френското председателство за споразумение с РС Македония

 Петков обяви имената на хората в списъка му за прокурорска проверка -  България - DarikNews.bg

Правителството отказва предложението на Бойко Борисов първо Министерският съвет да одобри формулата на френското председателство, която да "отпуши" процеса по начало на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, като решението след това да поеме към Народното събрание и да получи подкрепата на 59-те депутати от ГЕРБ-СДС.

Това се разбра от коментар на началника на кабинета и говорител на правителството Лена Бориславова пред "Дневник".

Тя каза, че премиерът Кирил Петков няма да отстъпи от вече многократно обявяваната формула за решението за Македония - да мине първа през парламентарната комисия по външна политика, след това през пленарната зала, където да получи широка подкрепа и след това през Министерския съвет.

Важно е Борисов да нареди на неговите 59 депутати да отидат на работа за актуализацията на бюджета и за законите по плана за възстановяване и устойчивост", коментира Лена Бориславова. По думите ѝ в дневния ред на парламента за сряда са били предвидени проектозакони, от чието приемане зависи тъкмо получаване на средства по плана за възстановяване и устойчивост. Обсъждане на актуализацията на бюджета сега не беше предвидено, но пък ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" имат достатъчно депутати (общо 125) и занапред да провалят парламентарни заседания.

Изказването на началника на политическия кабинет на правителството на Кирил Петков предизвика реакцията на PR-ката на Бойко Борисов и бивша шефка на правителствената пресслужба Севделина Арнаудова. 

"Лена Бориславова може да нарежда и да дава съвети на Кирил Петков, на Асен Василев и на ПП ПП. В ГЕРБ нямаме нужда от нейната юридическа "сила". Нека се научи да чете и спазва законите на страната! Външният министър няма право да внесе сама проект за решение на Народното събрание. Според Конституцията това става задължително с решение на Министерския съвет. В това решение трябва и да е ясно разписано правителството точно какъв мандат иска от парламента", написа Арнаудова в личния си профил във Фейсбук.

По думите ѝ, причината за решението на Кирил Петков е страх.

"И днес се отказа от правото си да взема решения и прехвърли всичко по темата Северна Македония на парламента. Защо? Защото го е страх!", добави пиарката на лидера на ГЕРБ.

Новините от днес и със задна дата