четвъртък, 9 юни 2022 г.

Локомотиви свирят в цялата страна в памет на загиналите машинисти край гара Орешец (видео)

  

Точно в 14 часа десетки свирки на локомотиви огласиха цялата страна за една минута. По този начин колегите на двамата машинисти Цветан Маджарски и Пламен Марков, които във вторник загинаха при сблъсък на управляваната от тях пътническа композиция с преминал неправилно през жп прелез камион, почетоха паметта им.

56-годишният Цветан и 51-годишният Пламен издъхнаха в смазаната кабина на локомотива на бързия влак Видин-София. Сигналът за тежката катастрофа, станала на прелеза край гара Орешец, бе подаден в 13.35 ч. 48-годишният шофьор на камион, пълен с натрошен камък, решил да премине, въпреки включената звукова и светлинна сигнализация. При последвания удар мъжът, както и единият от машинистите - Пламен Марков, са загинали на място, а Цветан Маджарски е бил жив, но притиснат от смачканите ламарини на локомотива. Минути по-късно 57-годишният мъж също е издъхнал. 

Инициативата за почитането на паметта на двамата машинисти бе предложена от техния колега от БДЖ "Пътнически превози" - депо София - Александър Ковачев.

"Те не откараха влака до крайната гара, но продължиха с влака към пътя небесен, към последната гара - гарата Рай. Нека да спрем за една минута и да надуем свирката на влака, да покажем, че ние не искаме тези битки, воини, влак срещу кола, влак срещу камион... В тази война няма печеливш", написаха техните колеги в социалната мрежа.

Близките на загиналите машинисти решиха двамата да бъдат опяти заедно. Стотици дойдоха във видинския катедрален храм "Свети Димитър", където в 14 часа започна опелото. 

"Пако замина, замина на дълъг път! Не знам коя ще е последната му гара,но се моля да е светло и щастливо място! Нека да го изпратим заедно!", написа пък братът на Пламен Марков - Антон, който също е служител на БДЖ.

Новините от днес и със задна дата