четвъртък, 9 юни 2022 г.

Оливер Вархеи пак в България да ходатайства в полза на македонците, вместо да настоява Скопие да си изпълни задълженията / видео

 

Премиерът Кирил Петков отрече твърденията, че България има две външни политики по отношение на Република Северна Македония. Той даде брифинг в Министерския съвет заедно с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, с когото по-рано се срещнаха.

"България има три ясни изисквания, за да се стигне до напредък по темата за Северна Македония. Това са спазването на рамковата позиция, приета от българския парламент, включване на българите в конституция на РМС и договорът за добросъседство да се изпълнява. Това са били нашите дискусии и преди, и сега и работим да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия", категоричен бе Кирил Петков.

"Виждате, че редовно вече идвам в България в опит да намеря разрешение по въпроса. Щом като все още се връщам, значи няма такова, което много ме фрустира. Защото не можем да продължим по-нататък процеса по присъединяване на Северна Македния, без съгласието и подкрепата на всички страни членки", призна еврокомисарят Вархеи. Според него след всички проведени разговори в София и Скопие европерспективата за Република Северна Македония не само ще се изясни, но и ще се укрепи. 

"Юни е важен месец от календара на Европейския съвет и бихме желали в скоро време да видим споразумение", коментира още Вархеи.

Той е на кратко работно посещение у нас, което включва срещи с президента Румен Радев. В програма му, преди Слави Трифонов да обяви, че оттегля министрите си, бе предвидена и среща с министъра на външните работи Теодора Генчовска. 

Вархеи беше отново у нас само преди три седмици, посети страната ни и на 26 април и се включи във форума "ЕС среща Балканите", като проведе и среща с държавния глава Румен Радев. 

Днес и утре на посещение у нас ще бъде и европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра. В събота пък очакваме германския канцлер Олаф Шолц, който ще се отбие у нас в рамките на двудневна обиколка в региона.

Новините от днес и със задна дата