четвъртък, 2 юни 2022 г.

ЕС и САЩ с нови санкции срещу Русия

 

Уточнява се, че приетите текстове отговарят на решенията на Европейския съвет в началото на седмицата.

Новите санкции обхващат забраната за внос на петрол по море и предвидените изключения. Допълва се, че санкциите ще бъдат разширени и към вноса на петрол през тръбопроводи, "веднага щом е възможно". Отчита се, че заедно с мерките, предприети от Германия и Полша, до края на годината руският петролен внос в ЕС ще спадне с 92 на сто.

Въвеждат се санкции срещу представители на руските сили за сигурност и руски военни, отговорни за зверствата в киевското предградие Буча. Мерките засягат също производства, свързани с войната в Украйна, олигарси и разпространители на руска пропаганда, както и членовете на техните семейства.

Още три руски банки, сред които и "Сбербанк", се изключват от международната разплащателна система "Суифт". Разширява се забраната за износ към Русия на химически изделия и високи технологии. Въвежда се забрана за разпространението на още три руски медии, източник на дезинформация, както и за предоставянето на услуги на руски дружества.

Предвижда се Съветът на ЕС да одобри новите санкции "на подпис". Утре текстовете ще бъдат публикувани в Официалния вестник на ЕС, уточнява председателството.

По искане на Унгария от шестия санкционен пакет отпадна руският патриарх Кирил.

Решението ще бъде прието на писмена процедура утре сутринта, след което ще бъде публикувано веднага в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила незабавно. България ще получи отсрочка до края на 2024-та година, както обяви на Европейския съвет премиерът Кирил Петков.

Очаква се днешното решение да сложи край на продължилата близо един месец съпротива срещу санкционния пакет. Най-сериозно противопоставяне имаше на петролното ембарго срещу Русия от страна на Унгария, пропимна БНР. То се очакваше да бъде наложено до края на годината. Този проблем отпадна, след като премиерът Виктор Орбан получи отсрочка поради голямата зависимост на страната си от руския нефт, а по-късно и гаранции в случай на спиране на неговото подаване по петролопровода "Дружба".

Оказа се обаче, че за Унгария петролът не е единственият препъникамък, след като вчера постоянният представител на страната в ЕС поиска от санкционния списък да бъде изваден руският патриарх Кирил. Това искане бе удовлетворено днес на заседанието на посланиците в Люксембург.

Кремъл: Шестият пакет санкции ще има саморазрушителен ефект за ЕС

От руското министерство на външните работи прогнозираха, че поредният пакет антируски санкции ще има саморазрушителен ефект за Европейския съюз. В същото време от Кремъл увериха, че Русия няма да продава петрол на занижени цени.

В официална позиция на министерството на външните работи се подчертава, че отказът от руския петрол и петролни продукти, както и забраната да се застраховат руски търговски кораби ще провокират допълнителен ръст на цените, ще дестабилизират енергийния пазар и ще нарушат логистичните вериги. В крайна сметка ще бъде постигнат обратен на желания резултат - ще бъде подкопана икономиката и енергийната сигурност на Европейския съюз, пише в позицията.

Освен това, твърдят от дипломатическото ведомство, ще бъде ускорено настъпването на глобална продоволствена криза, която Брюксел се опитва да предотврати на думи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви от своя страна, че Русия няма да продава енергийните си ресурси на занижени цени. Така той отговори задочно на американския президент Джо Байдън, според когото Западът може да продължи да купува руски петрол, но на по-ниски от пазарните цени.

Песков изрази надежда, че пазарът ще се саморегулира и ще компенсира изкуствените ограничения. Освен това говорителят на Кремъл увери, че западните оръжейни доставки не променят параметрите на така наречената специална военна операция в Украйна и че поставените цели ще бъдат изпълнени.

САЩ с нови санкции на руски държавни служители, сред тях е и Мария Захарова

Президентът на Съединените щати Джо Байдън одобри в четвъртък нов набор от санкции срещу "руски правителствени служители, бизнес лидери, луксозна собственост на елита и компании за управление на луксозни активи и услуги", както беше формулирано в официалното изявление на Белия дом, предаде Ройтерс.

Сред засегнатите от новите санкции на Държавния департамент на САЩ руски служители са Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, както и Год Нисанов, близък сътрудник на руски официални лица, съобщи БНР.

Освен това американското правителство включи в своя "черен санкционен списък" и Алексей Мордашов, "един от най-богатите милиардери в Русия", заедно със семейството му. Алексей Александрович Мордашов е руски бизнесмен милиардер, който е основен акционер и председател на "Северстал", най-голямата руска стоманодобивна и минна компания.

Министерството на финансите на САЩ включи в списък със санкции и руския челист Сергей Ролдугин, близък приятел и съветник на Путин, както и членове на семейството му. Под санкции вече ще се намират и министри от руското правителството, отговарящи за ключови сектори на руската икономика, както и президентът на United Aircraft Corporation, държавна компания, която има водеща роля в отбранителната индустрия. Предполага се, че авиационна компания е участвала в схема за прехвърляне на самолети към офшорна компания за избягване на санкции.

Министерството на финансите на САЩ в четвъртък идентифицира два кораба - Graceful под руски флаг и Olympia под флага на Каймановите острови като собственост, в която Путин има интерес. Руският президент, който беше в черния списък ден след инвазията си в Украйна на 24 февруари, е предприел множество пътувания с яхти, включително едно в Черно море с белоруския президент Александър Лукашенко миналата година, съобщиха от Министерството на финансите.

Финансово министерство също така насочи своите санкции и към Imperial Yachts, занимаваща се с посредничество със седалище в Монако, която компания позволява на собствениците на суперяхти, включително руски олигарси, да отдават под наем своите яхти, когато не ги използват.

Новините от днес и със задна дата