петък, 3 юни 2022 г.

56 000 украински бежанци са вече настанени в хотели, къщи за гости, държавни бази

 31 май. Първите украински бежанци пристигнаха с лични автомобили, вече се настаниха във фургоните в буферния център в района на „Гранична полиция“ в Елхово 

Общо в места за наставане и държавни бази и се намират над 56 000 украинци, съобщи в интервю за БТА министърът на туризма Христо Проданов. В момента тече процесът по преместване на част от украинците от места за настаняване към държавните бази. Заради това не бих се ангажирал с конкретен брой украинци в държавните бази, тъй като този брой ще расте тези дни поради преместването, допълни той.

Министър Проданов съобщи, че над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 в Китен, над 15 в Поморие и над 15 в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна досега. Повече от 400 от обектите, кандидатствали по програмата, са вписани в Националния туристически регистър. 

Сред кандидатстващите има хотели, къщи за гости, стаи за гости, почивни станции, обекти за временна закрила. Дали украинците ще останат в тези обекти, или ще поискат да заминат за Украйна поради евентуално успокояване на военната ситуация е трудно да се прогнозира. Трябва да се има предвид, че се очаква и увеличение на броя на украинците, които ще намерят работа у нас и няма да имат необходимост от използване на програмата, коментира министър Проданов.

Базите разполагат с всичко необходимо за настаняване и предоставят нормални условия за живот, увери министърът.

Всички хотели, които са попълнили формуляра за участие в новата програма и са го изпратили на посочения имейл, са декларирали, че предоставят настаняване на стойност 10 лв. на човек или ще предоставят настаняване и изхранване на стойност 15 лв. на човек, напомни министър Проданов и уточни, че тези услуги се покриват от държавата и за тях хотелиерите не може да искат доплащане.

"След като хотелиерите са заявили участие в програмата, нямат право да отказват настаняване или настаняване и изхранване на украински бежанци в рамките на посочените суми. Извън задължителното предоставяне на подслон и храна, хотелиерите са в правото си като търговски обекти да предлагат допълнителни услуги на украинските бежанци. 

Пример за такива допълнителни услуги са спа, фитнес, интернет, паркинг, почистване на стая, пране на спално бельо и хавлии, анимация за децата, и др. Ако украинските граждани искат да ползват платени услуги, то хотелиерът има право да ги предостави, но тяхното използване не може да бъде условие за настаняване. Решението къде да бъдат преместени хората с временна закрила се координира през контактния център на правителствения щаб. Целта е да не се създава смут и хаос за липсващи хора и правилно да се планират ресурсите и логистиката", коментира Проданов.

Разплащането по новата програма ще бъде, както и по настоящата, за нощувки, осъществени през юни, ще се кандидатства за възстановяване на средства от 1 до 5 юли, като изплащането на средствата ще е в рамките на месец юли.

Това лято вътрешният пазар остава приоритетен, но очакваме значителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др., каза министър Проданов. Той съобщи, че броят на планирани полети за летен сезон 2022 г. общо за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над равнището от летен сезон 2021, но данните са динамични поради военния конфликт в Украйна. Ръст очакваме от Великобритания, Израел, добри предпоставки за ръст има и от полския пазар, каза още министър Проданов.

Новините от днес и със задна дата