четвъртък, 2 юни 2022 г.

Буферният център в Елхово затвори още днес

  

Буферният център в Елхово затвори още днес, след като и последната група украински бежанци отпътува за Габрово в 15.30 часа.

По-рано през днешния ден бежанци потеглиха и към почивни бази в Пампорово, София, Павел Баня и Банско.

Общо 13 автобуса транспортираха всички хора с временна закрила към държавните бази из страната.

В буферния център пренощуваха общо 634 души, а центърът бе използван по-малко от 48 часа.

Буферният център ще бъде използван при евентуален натиск от нелегални мигранти от българо-турската граница, каквото е и основното му предназначение, уточни началникът на центъра Димитър Димитров.

Разпределителният център в Елхово, който се стопанисва от Дирекция "Миграция", бе изграден през 2019 г. на площ от 22 декара. Бежанският лагер разполага с 221 жилищни фургона, оборудвани с по две двойни легла на вишки и гардероб, както и 40 фургона с бани и тоалетни. До този момент центърът не бе използван и украинските бежанци бяха първите, настанени в него, каза още Димитров.

Украинците предишните дни заявяваха, че не знаят къде отиват, че не е имало достатъчно храна, че няма организация. Те не бяха доволни и от условията на живот в центъра. 

Над 4000 украинци вече работят у нас, над 300 украински деца посещават училище, а други над 1500 са подали заявления за новата учебна година, отчете в парламента вицепремиерът Калина Константинова.

Тя обяви, че 3000 украински бежанци вече са настанени в държавни бази. Други 12 000 са в хотели по новата програма на държавата, а под 500 души чакат настаняване в буферните центрове, където няма да прекарат повече от 48 часа.

Новините от днес и със задна дата