четвъртък, 23 юни 2022 г.

Борисов призова ГЕРБ да се върне в пленарна зала за френското предложение и бюджета / видео

 ГЕРБ подкрепя френското предложение за РСМ. Борисов зове премиера: Не се  страхувай! - От деня - БНР Новини

Бойко Борисов поиска от депутатите на ГЕРБ да се върнат в пленарната зала и да приемат решение  за за одобрение на френското предложение за вдигане на ветото пред Северна Македония и актуализацията на бюджета. Това е решила Изпълнителната комисия на партията, съобщи Борисов в извънредно изявление от централата. Той каза още, че вотът на недоверие е минал не заради опозицията, а защото самата управленска коалиция се е счупила.

"Нека внесат две точки - за Македония и бюджета. Още утре, ако го внесат, и приемете бюджета, дори лош бюджет, но го приемете, за да може да не се спекулира, че заради нас, ДПС, Митрофанова и кой ли не, е паднал кабинетът", каза в изявление от партийната централа Борисов, провокиран от обвиненията на премиера от Брюксел.

"От сутринта пак слушаме обяснения на министър-председателя, че едва ли не, днес това не може да се случи. Обвинения кой е страхлив, кой смел. Приемам, че ние сме страхливите, той е смелият, той е героят. Нека влязат в парламента. Нека дадат те предложението. Нека изцяло успехът да е техен. Нека ми стоят пред къщата да ме наричат предател, но ние знаем, като партия, че това е най-доброто за България, зае съседите, за Балканите", коментира Борисов.

"Но ние знаем като партия, че това е най-добро за България, за съседите, за Балканите. И трябва да се възползваме от френското председателство, и да го направим днес. Умолявам ви, престанете да изричате квалификации - вие сте смелите, вкарайте го в залата и отидете, вие ще оберете успеха, аплодисментите на целия Европейски съвет", призова той Кирил Петков. 

И предупреди, че не иска България да "изглежда като тъмен балкански субект" и "да не счупим и правителството на Северна Македония".

Борисов констатира, че не друг, а самият Кирил Петков е "съюзникът на Митрофанова и Путин на Балканите", защото пречи на вдигането на ветото. И на твърденията, че ГЕРБ заедно с руската посланичката са свалили кабинета, отвърна: 

"Ами нима самата г-жа Нинова, която каза, че Русия е приятелска държава, сиреч това означава, че посланик Митрофанова е нейна приятелка. И в същото време казват, че Митрофанова е свалила Корнелия Нинова заедно с нас. Не, свали ги тяхната арогантност. Изпаднаха в изолация в парламента", констатира той.

Лидерът на ГЕРБ призна още, че обратът в позицията на партията ще ѝ донесе загуба на избиратели.

"ГЕРБ е поела тежестта на това решение. Ние на нашите избиратели ще се обясняваме дълго, ще им четем френското предложение, ще загубим сигурно избиратели, но ще спечелим в дългосрочен план обединени, силни Западни Балкани", заключи Бойко Борисов.

Той беше категоричен, че не опозицията е виновна за свалянето на кабинета с вота на недоверие. 

"Този вот мина не заради ГЕРБ, ДПС или който и да е. Първо, защото самата им управленска коалиция се счупи", обобщи Борисов.

"Обвиненията им в корупция, лъжи, задкулисие, то брутални. Като слушах Гроздан Караджов, като слушах "оня в отсрещната сграда", става въпрос за президента Радев, да се разплащал с фирми - ами те говорят в прав текст за корупция. И те искат да се заметнат с наметалато "борци срещу корупцията", точно обратното е", констатира лидерът на ГЕРБ.

Той констатира, че вървят много спекулации по адрес на ГЕРБ по повод актуализацията на бюджета и настоя с гласуването му, колкото и да е лош.

"Ние имаме много забележки по този бюджет, имаме много по-добри предложения, но Изпълнителната комисия ви задължава, ако те продължат да се държат арогантно, да сочат с пръста, колкото и да е нефелен, лош този бюджет, счупващ държавата този бюджет, но той ще се използва от вашите опоненти да обясняват, че затова сте ги свалили - да останат пенсиноерите без пенсии, полицаите без заплати, то нищо такова няма, но за да няма каквато и да е спекулация, влезте - нека внесат две точки в дневния ред и приемането на бюджета. Още утре да го внесат", обърна се към депутатите от ГЕРБ Борисов.

Борисов още веднъж повтори с кои партии е готов да партнира и разговаря - които споделят основните позиции на ГЕРБ, като ги изреди.

"И затова казвам - партия, която подкрепя влизане в еврото и е на страната на Украйна и зад НАТО и ЕС, за разширяването на Западните Балкани, за пълна диверсификация, са нашите партньори. Винаги може да се намери формула по истински реформи и съдебна система. Хайде стига с обиди, стига с квалификации", апелира лидерът на ГЕРБ.

Новините от днес и със задна дата