събота, 11 юни 2022 г.

Придошлата река Ботуня отнесе камион и 4 моста във Вършец, наводни десетки къщи (видео)

  

                          Снимка: Facebook/Мая Младенова

Заради проливния дъжд, който вали от сутринта досега във Вършец, река Ботуня е придошла, разрушила е част от корекцията си в града, излязла е от коритото си е и навлязла в градския парк. Отнесена е част от бетонна пешеходна алея около реката, наводнени са къщи в квартал "Заножене" на Вършец и в село Горно Озирово, съобщи на брифинг зам.-кметът на Вършец Петър Стефанов.

Придошлата вода е отнесла три метални моста и един бетонов мост в града, използвани за преминаване от кварталите на града към централната му част. Все още стои основният мост в градския парк, който е бетонен е засега удържа напора на водата.

Любителски видеа обаче показват как бурните води на реката отнасят камион.

През последните 10 часа във Вършец са паднали около 130 литра на квадратен метър дъжд. Дъждовната вода от планината над града се събира в река Ботуня и я прави невиждано пълноводна, обяви Стефанов и съобщи, че едва в 17:00 часа дъждът във Вършец е спрял.

Във Вършец днес заседава общинският кризисен щаб, който обяви частично бедствено положение. Екипи на пожарната от Вършец, Берковица и Монтана в момента изпомпват вода от мазета и приземни етажи на къщи в квартал "Заножене" и село Горно Озирово, уточни зам.-кметът.

Той съобщи, че фолклорният фестивал "Пътна огърлица" ще започне по график тази вечер във Вършец и няма да се отменя, тъй като е обявен преди месеци и участниците са пристигнали вече на място за концертите. Те ще бъдат в читалище "Христо Ботев" в града, което се намира на високо място и не е до реката.

От началото на валежната обстановка, която започна в четвъртък, 9 юни, до 12 часа на обяд днес, от синоптичните станции са отчетени значително количество валежи във Враца - 108 л/кв.м., в Рожен - 85 л/кв.м, в София - 85 л/кв.м., Драгоман - 69 л/кв. м и в Пловдив - 65 л/кв. м., както и във Вършец - 113 л/кв.м, в Костенец - 80 л/кв.м и в Райково, Смолянско - 79 л/кв.м.

От Агенция "Пътна инфраструктура" пък предупредиха водачите, че трябва да се движат с повишено внимание по път ІІ-37 Батак - Доспат при км 173 (преди м. Картела) поради пропадане на част от платното. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци.

Новините от днес и със задна дата