събота, 11 юни 2022 г.

Проф. Овчаров: РС Македония няма реално желание за влизане в ЕС / видео

 Проф. Овчаров: Перперикон ме изненада с мащаба си, вече са вложени 5 млн. лв

Българската позиция за Северна Македония вече получава разбиране в Европейския парламент, благодарение на акцията в Страсбург на четирима български учени от Националния кръг "За Македония" в началото на седмицата.

Краткосрочната цел пред тях е била да парират напъните за бързо вдигане на българското вето по преговорния процес на Скопие за членство в ЕС, което да се случи до края на Френското председателство на съюза, без да са изпълнени условията за това, каза археологът проф. Николай Овчаров, който е единият от участниците в българската делегация.

Най-силно въздействие върху участвалите в срещата представители на ЕП са оказали представените от доц. Спас Ташев от БАН доказателства за потъпкване на човешките права в Северна Македония. Става дума за тормоз върху хората, които се определят като българи, като изнесените данни се отнасят до последните месеци, уточнява проф. Овчаров. Един от примерите е за мъж, на който е била отказана медицинска помощ въпреки заплахата от гангрена на счупен крайник, само защото при последното преброяване на населението в Северна Македония се е определил като българин. Този и други такива случаи са довело до спонтанната идея на присъстващите евродепутати да предложат създаване на специална комисия в Страсбург, която да отиде в Северна Македония и на място да провери оповестените случаи.

Проф. Николай Овчаров е на мнение, че Северна Македония реално няма желание да стане член на ЕС. Според него политическото говорене по темата при съседите е само за пред хората, защото управляващите там са наясно, че преговорите им за влизане в ЕС ще продължат десетилетия. Професорът допуска, че Северна Македония би била Троянският кон на Русия в ЕС.

Заедно с проф. Николай Овчаров в началото на седмицата в Европейския парламент бяха историкът проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет, филологът проф. Ана Кочева и доц. Спас Ташев от Българската академия на науките. Те са част от новоучредения Национален кръг "За Македония".

  • Защо мислите, че Скопие може да бъде Троянски кон на Русия в ЕС?
  • Защо сравнявате с възродителен процес случващото се с българите в РСМ?
  • Как оценявате работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и РСМ?
  • Кои български евродепутати са проявили най-слаб интерес към акцията в Страсбург?

Отговорите на проф. Николай Овчаров, "Директно в новините" със Стефан Кунчев във видеото   ТУК.

Новините от днес и със задна дата