вторник, 31 май 2022 г.

Ковачев: Макрон не може да гарантира интересите ни за РСМ

 Андрей Ковачев: Свободата на словото не е абсолютна - От деня - БНР Новини

България не може да приеме като гаранция каквато и да била устна или писмена декларация. Декларация от името на президента на Франция Еманюел Макрон, или от името на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, или от когото и да било не е никаква гаранция.

Това заяви в интервю за БГНЕС евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на Европейската народна партия и един от големите познавачи на българо-македонските отношения.

Ковачев коментира пред БГНЕС предстоящата визита на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков във Франция. Там се очаква те да одобрят предложение на президента Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС.

„За нас гаранция може да бъде само ако нашите точки от Рамковата позиция и Декларацията на българския парламент, както и елементите от Договора за приятелство и добросъседство бъдат включени в преговорната рамка, която да бъде приета от всички страни-членки“, подчерта българският евродепутат.

Ковачев отбеляза, че от страна на Скопие няма нито на сантиметър мърдане по нито една от темите, които са важни не само за България, но и са свързани с основни европейски и човешки ценности.

„Фалшификацията на историята води до дискриминация в днешния ден. За това ние нямаме културно-исторически спор с елита на РСМ, а проблеми свързани с човешките права, с дискриминацията, която е следствие на фалшификацията и на образованието, водещо до дискриминация“, заяви европейският депутат.

Той добави, че България има консолидирана позиция за началото на преговори на РСМ с ЕС, която не е само на управляващите.

„Нашата позиция е, че предложените от нас точки трябва да бъдат включени в преговорната рамка за присъединяване на РСМ, която да бъде приета от всички страни-членки в съвета. Ако президентът Макрон има нещо ново да каже на България, то трябва да го знаем. Но по никакъв начин не трябва да се съгласяваме, ако някой ни спусне нещо отвън и каже извиквам, за да ви дам това, което трябва да приемете“, категоричен евродепутатът.

Според него в момента няма яснота относно предложенията на стопанина на Елисейския дворец.

„Абсолютно неясно е към сегашния момент какво ново има да каже президентът Макрон, какво в Скопие са приели, защото те са страната кандидат и трябва да направят всички стъпки, за да преодолеят омразата, дискриминацията и фалшификацията на историята, всичко свързано с наследството на югославския комунистически режим“, заключи Андрей Ковачев. /БГНЕС

Новините от днес и със задна дата